2017. március 18., szombat

A MOMENTUM ÉS AZ ÜRES NEMZETKÉP

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Pap Szilárd István
2017.03.17.


Nem sokkal a sikeres olimpiai népszavazási kezdeményezés elindítása után a Momentum Mozgalom előrukkolt az „egészséges nemzettudat” fogalmával, amely nagyhamar ki is akasztotta a 90-es évek liberális értelmiségének még létező képviselőit. A Demokratikus Charta világában szocializálódott liberális értelmiség, amely évtizedek óta a politikai vitapartnerek lenácizásával próbálta meg hitelteleníteni a nyugati minták vakbuzgó követésének társadalmi árnyoldalaira rámutatókat, most is csuklóból tolt egy kiadós nácizást a Momentum felvetése kapcsán. És mint oly sok mindenben, ebben is jó nagyot tévedett.

A nemzetről való beszéd a Momentum számára egy olyan eszköznek tűnik, amivel éles vonalat húzhatnak maguk, és a rendszerváltás utáni balliberális elitek közé, miközben a jobboldali nemzet-beszéd kirekesztő és magyar társadalmat megosztó mivoltát is kritizálni próbálják. És ezt a kezdeményezésüket csak üdvözölni lehet. A nemzettudatról, nemzetképről szóló megnyilvánulásaival a Momentum azonban elárulja, nem igazán érti, hogy mi is a tétje annak, amiről beszél. Miközben a múlttal való szakítást hirdetik meg, a momentumosok valójában már jó ideje létező közhelyeket ismételgetnek, anélkül hogy tényleg számot vetnének a rendszerváltás utáni magyar politika valódi tévedéseivel.

A Momentum alelnökének, Soproni Tamásnak a hvg.hu-n megjelent írása szerint, szakítani szeretnének mind a baloldal állítólagos nemzet-undorával, mind pedig a jobboldal giccses nacionalizmusával. Ami önmagában szuper dolog, még akkor is, ha sok ponton épp a Fidesz megosztó nacionalizmusának motívumait ismételgeti az írás. Kétségtelen például, hogy a 2004-es kettős állampolgársági ellenkampány a magyar balliberális kormányzás egyik legnagyobb baklövése volt, de ebből nem föltétlenül következik, hogy érdemes reprodukálni Orbán Viktor „a baloldal ráront nemzetére” típusú gondolatait. A baloldali-liberális kormánykoalíciók például jobboldali társaikhoz hasonlóan végig bőséges anyagi és intézményes támogatást nyújtottak a határon túli magyaroknak, ami azért nem a nemzetvesztés szinonimája..
.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.