2017. március 23., csütörtök

AMIKOR AZ ÁLLAMTITKÁR LESZÓL TELEFONON, HOGY NE KRITIZÁLD MÉSZÁROS LŐRINCET

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: D. Kovács Ildikó
2017.03.23.


10 év alatt 10 milliárd forint uniós támogatáshoz jutott egy jól helyezkedő cégcsoport; a kormány nem titkolhatja tovább, ki hova adja a tao-pénzeket; öt évet és ötmilliós büntetést kapott Kulcsár Attila.





Ezekről ne maradj le!

A DFT-szisztéma: 10 év alatt 10 millárd forint uniós támogatás (Átlátszó)

A kormánynak ki kell adnia, kihez honnan érkeznek a tao-pénzek (Index)

Az államtitkár szólt: “Ezt ne csináld a jövőben, ha nem akarsz ebből problémát” (HVG)

Ha van 3 perced:


A DFT-szisztéma: 10 év alatt 10 millárd forint uniós támogatás
Számításaink szerint a DFT-csoport tagjai összességében – saját pályázatok, illetve elnyert közbeszerzések révén – 10 milliárd forint, döntően uniós finanszírozású pályázati forrást nyertek el 2006 és 2015 között. A szervezet sikere nagyrészt az eljárások manipulációjával magyarázható: a hálózathoz tartozó cégek a megbízásoknak csak egy töredékét nyerték el nyílt eljárásban, de legtöbbször még akkor is egyedüli ajánlattevőként. Az esetek 97%-ában azonban meghívásos eljárásban nyertek, de ezek többségében is vagy a hálózat más cégeivel versenyezve, vagy egyedüli ajánlattevőként. (Átlátszó)

A kormánynak ki kell adnia, kihez honnan érkeznek a tao-pénzek

A Fővárosi Ítélőtábla szerdai, jogerős döntésének értelmében az illetékes minisztériumoknak (Emmi, NGM) 15 napon belül részletesen ki kell adniuk, hogy a kedvezményezettekhez honnan érkeztek a tao-pénzek. Vagyis nyilvános lesz, hogy a támogatásban részesülő szervezetek melyik támogatási időszakokban milyen támogatóktól és pontosan mekkora összegű támogatást kaptak. Az indoklás szerint a nyilvánossággal számolnia kell annak, aki állami támogatást vesz igénybe és közpénzt használ fel a tevékenysége során, valamint adótitok nem képezheti abszolút korlátját a közérdekű adatok megismerésének. (Index)

Az államtitkár szólt: “Ezt ne csináld a jövőben, ha nem akarsz ebből problémát”
Letámadta Czerván György államtitkár, fideszes országgyűlési képviselő a lovasszövetség egyik szakemberét, amiért egy tévéinterjúban kritizálni merte a Mészáros Lőrinc cége által kivitelezett szilvásváradi kormányberuházást. Ifjabb Bozsik József például arra panaszkodott, hogy nem lehet felfűteni a csarnokot, és az elvileg letesztelt talaj darabokban szakadt fel a verseny során. A hvg.hu lejátszotta a hangfelvételt az államtitkárnak, aki addig azt is tagadta, hogy közvetlenül ismeri beszélgetőtársát, majd megpróbálta megmagyarázni, ez miért nem számít fenyegetésnek. (HVG)

Öt évet és ötmilliós büntetést kapott Kulcsár Attila

A Fővárosi Ítélőtábla Debrecenben eljáró, Elek Balázs vezette tanácsa több rendbeli sikkasztás és más bűncselekmények miatt öt év szabadságvesztésre és ötmillió forint pénzbüntetésre ítélte a brókerügy elsőrendű vádlottját, Kulcsár Attilát szerdán. A vád szerint, 1998 és 2003 között a brókercég az ügyfelek pénzét titokban megforgatta, offshore cégeken át folyatta, és miközben hatalmas hozamot ígért az ügyfeleknek, addig a befektetések egy része egyszerűen eltűnt. Voltak azonban, akik tényleg jól jártak. Kulcsár a mostani perben azt mondta, hogy nem piramisjáték volt ez, hanem pénzmosás. (444)

Ha van még két perced:

A magyar népmesekincs továbbadását és a gyerekek kompetenciafejlesztését szolgáló NépmesePontokat hoz létre a kormány 1,2 milliárd forint értékben. (444)

Tiborcz István korábbi üzlettársa építhet luxushotelt az Instant helyére Budapest belvárosában. (24.hu)

Mégsem jár kártérítés az Európai Parlamentben fotózkodó Gój Motorosoknak a képeik miatt. (Átlátszó)

Hiába nyomozna Európai Ügyészség az ellopott uniós források után, Magyarország nem akar csatlakozni a tagállamok együttműködéséhez. (Magyar Narancs)

Nem teljesíti a kötelezettségét az MNV és nem árulja el, hogy mi lesz azzal a a Dunához közeli, 16,5 milliárd forintért vásárolt területtel, amely a 2024-es budapesti olimpia fő helyszíne lett volna. (MNO)

Az MSZMP KB egyik tagja, Vissi Ferenc, a Gazdasági Versenyhivatal alapító elnöke is kapott kitüntetést március 15-én. (Átlátszó)

A jövőben nem fog szankcióval járni az, ha valamely illetékes átláthatatlanul szórja a közpénzt kommunikációs célokra, a kormány ugyanis kitörölte az erről szóló bekezdést a vonatkozó rendeletéből. (Népszava)

Kizuhant lakása ablakából és meghalt Szergej Magnyickij ügyvédje
; Magnyickij évekkel ezelőtt 230 millió dolláros csalással vádolta meg az orosz rendőrséget és ügyészséget, majd 2009-ben előzetes letartóztatás alatt meghalt. (Index)

Összefognak a Dunántúli Napló egykori munkatársai,
akiket Mészáros Lőrinc érkezésekor rúgtak ki, és új internetes újságot indítanak. (24.hu)

A Magyar Narancs információi szerint Mészáros Lőrinc összeveszett legfőbb bizalmasával és üzlettársával, Csík Zoltán exrendőrrel. (Magyar Narancs)

A romániai oktatásban a szegregáció nagyon változó formáival találkozhatunk.
Bár maga a jelenség társadalmi szintű, a szegregáció mindig személyes történet is. (Átlátszó Erdély)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.