2017. március 15., szerda

AZ EMBERI JOGOK BÍRÓSÁGA SZERINT KÉTSZÍNŰ A MAGYAR MENEKÜLTPOLITIKA - SZELESTEY LAJOS LAPSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey Lajos
2017.03.15.


New York Times

1. A vezércikk úgy látja, hogy a jobboldali európai populistáknak kapóra jön az a gusztustalan szócsata, amit a török elnök mérgesített el a németekkel és a hollandokkal. Erdogan meg akarja szerezni a nacionalista törökök támogatását az egy hónap múlva esedékes népszavazáshoz, amelynek célja, hogy kiterjessze az államfő már eddig is jelentős tekintélyelvű jogkörét. A politikus gyalázatos módon náci gyakorlattal vádolta meg Berlint, a hollandokat pedig náci csökevényeknek nevezte. A harcias taktika alighanem jól jön a bevándorlás- és muzulmánellenes jelölteknek a mai hollandiai választáson. Amit vezérük, Wilders a vitával kapcsolatban mondott, az ellentétben áll az Európa által képviselt nyílt társadalommal. Ugyanakkor Rutte miniszterelnök az EU felhívására jelezte, hogy ők hajlandók visszafogni a hangot, de a vásár kettőn áll. Egyszóval a labda most Erdogannál van.

2. A mai holland választásokkal indul a nagy próba, mármint hogy Európa mennyire hajlandó átrendeződni bevándorlás-ellenes, oroszbarát földrészként, amelyet az erősödő nacionalizmus, az új jobboldal türelmetlensége és az unió széttöredezése jellemez. A legrosszabbra kell felkészülni, mert a liberális rend már nem jelenti a súlypontot. Olyan emberek nyomulnak, akiknek nem kell a szabad világ, ha az keveredést és migrációt jelent. Wilders már korán megtanulta, miként kell bánni a félelemmel. Most pedig úgy áll, hogy mind Putyin, mind Trump az ő győzelméért szurkol.

Az amerikai elnök fő ideológusának a eszmerendeszerében a holland vezető, Le Pen, Orbán és Kaczynski annak az előőrsnek a tagjai, amelyben Bannon a brutális és véres viszály eljövetelét látja a fehérek uralta keresztény rendért, a muzulmánok, a migráció és a fajok keveredésével szemben. Wilders persze az erőviszonyok miatt nem lehet kormányfő, de ha pártja lesz a legerősebb, az kedvezően hathat Le Pen esélyeire Franciaországban. Rutte miniszterelnök jól tette, hogy nem engedte a török választási gyűléseket, mert az szélsőséges vetélytársa malmára hajtotta volna a vizet. És okosan cselekedett akkor is, amikor úgy reagált Erdogan náci kijelentésére, hogy eddig és ne tovább! Mert nincs idő érzelgősségre, amikor Európa a liberális rendért harcol. A török vezető immár Putyin autoriter táborában van. És ha Hollandia elesik, akkor már Franciaországnak sem lehet sok hátra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.