2017. március 6., hétfő

BÖRTÖN VAGY FAGYHALÁL

A TASZ JELENTI BLOG
Szerző: TASZ FR
2017.03.06.


30 éve nem volt olyan hideg a január, mint az idei. A hosszan tartó, rendkívüli hideg miatt a szegénységben élők télre felhalmozott tűzifája hamar elfogyott. A szociális tűzifa még enyhébb teleken sem fedezi teljes egészében a rászorulók szükségleteit, az idei télen pedig különösen kevésnek bizonyult. Egy átlagos télen körülbelül 15 ember fagy meg saját, fűtetlen otthonában.

Mit tesz az állam?

Országosan hiánycikknek számít a tűzifa, a telepeken is nehéz hozzájutni, így előfordul, hogy még aki meg is tehetné, az sem tud venni. Nem oldja meg az sem a problémát, hogy több önkormányzat is tüzelésre alkalmas fát oszt szét, vagy saját zsebből egészíti ki a szociális tűzifára kapott támogatást. Hallani azonban rossz példákról is: a TASZ-hoz, illetve az ombudsmani hivatalhoz is fordultak ezen a télen olyan emberek, akik a helyi önkormányzat igazságtalan tűzifa-osztására panaszkodtak.

A szegény emberek ennek ellenére sok helyen arra kényszerülnek, hogy – a rendkívül káros – épület-bontási hulladékkal fűtsenek, vagy akár -25 fokos hidegben is csak délutánra gyújtsák be a kályhát.

Kézenfekvő megoldásnak tűnik a fagyoskodó és nélkülöző emberek számára, hogy a közeli erdőkből összegyűjtsék a földre hullott rőzsét, gallyat és ezzel az életveszélytől óvják magukat.

"Azonban aki elhullott fát, gallyat gyűjt, vagy az elhalt ágakat levágja, szabálysértést követ el, ez pedig elzárással is büntethető. Vagyis emberek azért kerülnek börtönbe, mert a földön talált faágakkal fűtenének"...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.