2017. március 9., csütörtök

BUDAPESTIEK A LEGVAGYONOSABBAK, ÁM A SZLOVÁKOKNAK MÁR JOBBAN MEGY - VAGYONI KÖRKÉP


TÉNYTÁR BLOG
Szerző: del Toro
2017.03.09.


Nemrégiben jelent meg egy KSH-jelentés, amely minden eddiginél pontosabb képed ad, hogy mennyi és milyen vagyonnal rendelkeznek a magyarok. Szerencsére a kutatást más EU-s országokban is lefolytatták, így a kapott eredményeket több tagállammal is összehasonlíthatjuk. A számok azt mutatják, hogy a budapestiek rendelkeznek a legtöbb vagyonnal, ugyanakkor egy átlag szlovák háztartás nagyjából 30 százalékkal gazdagabb a magyarnál.

Itthon Budapest a király


Azt már régóta tudjuk, hogy rendszerváltozás óta képtelen a magyar gazdaság tartósan jól produkálni, miközben a környező országok gazdasági növekedése általában meghaladta a miénket. Azt azonban, hogy ez miként van hatással ezen országok lakóinak az életére, arról már kevesebbet tudtunk.

A 2014-ben készült felmérésben összesen 14 ezer magyar háztartás vett részt. A kérdőív reáleszközökre vonatkozó része a háztartás által tulajdonolt ingatlanokat, járműveket, értéktárgyakat és vállalkozásokat vette számban. A kutatásból kiderül, hogy Közép-Magyarországon átlagosan 22 millió forint, míg Budapesten 27 millió forintnyi vagyonnal rendelkeznek az emberek, míg a legszegényebb Észak-Alföldön mindössze 10,5 millióval. A háztartások által birtokolt reáleszközök értének a háromnegyedét maga a lakóingatlan tette ki. A társadalom vagyon szerinti alsó ötödének jellemzően nincs saját ingatlanja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.