2017. március 31., péntek

ÉVTIZEDEKRE RONTOTTUK EL AZ ORSZÁG ESÉLYEIT, KI FOGJA EZÉRT VÁLLALNI A FELELŐSSÉGET ?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.03.30.


A Miniszterelnökség kiadott egy tanulmányt, amelyből kiderül, hogy a 2007-től 2013-ig tartó uniós költségvetési ciklus pénzei elfolytak, korrupcióra mentek el, nem igazán lett belőlük semmi. És bár a tanulmány a 2013 utáni időszakot nem vizsgálta, de tudjuk, a mostani ciklusban is ez a helyzet. Az, hogy a magyar felzárkózás és jólét esélyét elbaszták a politikusaink, évtizedekre elvágva Magyarországot a modernizáció lehetőségétől.

Ennél egyértelműbben még senki nem mondta Magyarország szemébe, hogy elbasztuk. Mi, akik ezeket a politikusokat támogattuk, nem tartottuk őket megfelelő kontroll alatt. És nem üldöztük el őket. Bajnaitól Gyurcsányig, Lázár Jánostól Orbánig.

A körülbelül 14 ezer milliárdnyi uniós fejlesztési pénz köddé lett. Az a pénz, amelyből meg kellett volna erősíteni a magyar gazdaságot, amelyből, növelni kellett volna a termelékenységet. Az a pénz, amelyből fejleszteni kellett volna az oktatást és az egészségügyet. Amelyből a humán erőforrásainkat kellett volna fejleszteni.

Itt volt ez a csomó pénz, és huss, el is ment. Oligarchák, helyi kiskirályok, strómanok zsebébe vándorolt. Vagy egyszerűen csak koncepciótlan, sehová sem vezető fejlesztésekre és értelmetlen, kamu beruházásokra költötték.

A Miniszterelnökség saját tanulmánya élesen mutatja meg, mire volt képes a politikai elitünk az elmúlt évtizedben: korrupcióra és rossz döntések meghozatalára. Magyarán semmire.

Ez a két ciklus már nem jön vissza. Máshogy lesz az uniós elosztás és kevesebb fog ránk jutni. Egyszeri lehetőséget szalasztottunk el. Ebben az évtizedben elhúztak mellettünk azok, akiket korábban előztünk. 2015-ben először haladta meg a szlovák nettó átlagbér a magyart, ma már jóval előtte van. Jelenleg Románia, Horvátország, Bulgária és Szerbia számaihoz hasonlóak a magyar számok, miközben a lengyelek, a szlovákok, a csehek és a balti államok is szép lassan elhúznak tőlünk.

Persze tudjuk, hogy máshol se tökéletes az uniós pénzek lehívása, és nyilván nem csak az uniós pénzek miatt maradtunk le a régió többi országától. De tökéletes szimbóluma ez a jelentés annak, hogy mit ért el a magyar politika az elmúlt évtizedben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.