2017. március 4., szombat

EZ VAN! EZ JÓ? DEMOKRÁCIA


MÉRTÉK BLOG
Szerző: Mértékblog
2017.03.04.


Az Ez van! Ez jó? kampányához készült blogok és filmek a hazánkat kiemelten érintő közéleti kérdésekkel foglalkoznak. Az eredeti blog itt található: http://ezvanezjo.blog.hu/

A hétköznapjaidat nevezzük úgy, hogy demokrácia

Tetszik az új városi park? Biztonságosan működik a metró? Lehet szabadon házasodni? Az a politikus lenyúlt egy csomó pénz? Van rámpa a babakocsinak a házban? Hitelesen tudsz tájékozódni? A fejed felett döntöttek egy téged érintő fontos ügyben? Valakid a véleménye vagy a származása miatt került rosszabb helyzetbe? Van szükség arra az új közintézményre a sarkon? Nincs hova dobni a szelektívet?

Ez mind demokrácia. Egy jól működő rendszerben beleszólhatsz a döntésekbe, és a döntéshozók a rájuk ruházott hatalmat arra használják, hogy jobbá tegyék a te és a közösséged életét is.

Van beleszólásod, kérdezhetsz és érvelhetsz. Képviselheted az érdekeidet a szülőszobában, a osztályteremben, a főnöknél, a pályán. Te, és bárki más. A demokrácia az a rendszer, ami a szabadságod kereteit biztosítja. Ha szeretnéd azt gondolni, hogy a döntéseidet a saját akaratod határozza meg, ha szeretnél tisztességesen élni, kérdezni, tanulni és hibázni, akkor te is szabad rendszerben szeretnél élni.

Demokratikus értékek válságáról sokat hallani mostanában, megrendült a bizalom. Azt látjuk, a közösség rációra alapozott döntéshozatalát sokszor aláássák a félelmek, az álhírek. Britannia dobbantott az unióból, az Egyesült Államokban egy mémet választottak elnöknek. Ezek a döntések a mindenki számára elérhető jogokat károsítják. Ahogyan például az USÁ-ban történt nemrég, az új vezető embereket a szabad mozgásukban, a hazajutásukban korlátozott.

Ez van, de ez nem jó...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.