2017. március 9., csütörtök

FIKTÍV KÜLKERESKEDELEM TORZÍTJA A MAGYAR GDP-T - ÁLLÍTJA EGY AMERIKAI ELEMZŐ

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Bokody Tamás
2017.03.09.


Meghökkentő statisztikai elemzést közölt néhány napja a Hungarian Spectrum egy amerikai tanácsadótól, akiről az is kiderült, hogy a budapesti USA-nagykövetség diplomatája volt a nagy port kavart 2014-es kitiltási botrány idején. Maximilian Gebhardt ma már a privátszférában dolgozik, és nem kevesebbet állít, mint hogy olyan nagyságrendű a csak papíron, vélhetően áfacsalási célllal zajló fantomkereskedelmünk más országokkal, hogy a hivatalos magyar GDP-adatokat korrigálni kellene emiatt. Az Átlátszónak adott interjúban az egykori követségi elemző a jegybankot sem kíméli, és bizakodó abban kérdésben, hogy a Trump-adminisztráció is folytatni fogja a korrupció elleni munkát.

Kicsoda Maximilian Gebhardt, mikor és milyen minőségben dolgozott a budapesti Amerikai Nagykövetségen?

Jelenleg tanácsadóként dolgozom, a Golden Horizon LLC nevű egyszemélyes cégemben. Ugyanazt csinálom mint korábban az amerikai külügyminisztériumban, de most megválogathatom az ügyfeleimet. Rögtön egyetem után felvettek a külügyminisztériumba, ekkor már jól beszéltem kínaiul, ezért Északkelet-Kínába, Shenyang-ba küldtek, ahol 2010-12 között konzulátusi hivatalnokként szolgáltam. Egy csalásellenes projektben vettem részt, olyan módszert dolgoztam ki, amely kimutatja a vízumkérelmekben rejlő valótlanságokat. Rengeteg embercsempészetet akadályoztunk meg ezzel a módszerrel.

Ezután hat hónapos magyar nyelvtanfolyam után Budapestre küldtek, ahol 2013 szeptemberében kezdtem dolgozni. Átláthatósággal, antikorrupcióval, és nyílt kormányzással foglalkoztam, kereskedelmi és befektetési ügyeket kezeltem, a befektetési klímáról szóló éves jelentéseket írtam, piacelemzést végeztem távközlési, mezőgazdasági, gyógyszeripari témákban, illetve az orosz és a kínai gazdasági aktivitást monitoroztam Magyarországon.

Milyen szerepe volt az áfacsalásos ügyek felderítésében, amelyek az emlékezetes kitiltási botrányhoz vezettek 2014-ben?

Nem szeretnék belemenni a részletekbe, de tudomásom volt az ügyekről, információkat gyűjtöttem számos forrásból, azonosítottam a konkrét problémát, és részt vettem a hivatalos válasz kidolgozásában.

Korrupciós cselekményekben való részvételük gyanúja miatt több magyar közhivatalnokot és üzletembert kitiltottak az Egyesült Államokból. Érvényben vannak még ezek a tiltások? Elképzelhetőnek tartja, hogy további nevek is felkerülnek a listára?

Biztos vagyok abban, hogy ezek a kitiltások még érvényben vannak. A 7750-es elnöki rendelet egész életre szól, és csak bíróságon lehet megtámadni. Mivel a kitiltottak nem amerikai állampolgárok, nem tudom elképzelni hogy egy amerikai bevándorlási bíróság meghallgatást tűzzön ki az ügyükben. Nem számítok arra, hogy további nevek kerülnek a kitiltottak listájára Magyarországról, de ez az eszköz mindig a rendelkezésünkre áll, ha a helyzet megköveteli. Ez egy elég kemény módszer, én személy szerint amellett érveltem, hogy kerüljük el a használatát, vagy szűkítsük az érintettek körét, amennyire csak lehetséges...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.