2017. március 6., hétfő

GÁZ VAN AZ UNIÓS PÉNZEKKEL, ÍGY MAGYARÁZKODIK ORBÁN ÁLLAMTITKÁRA

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2017.03.05.



Arról hazudozik a kormányzati propaganda, hogy mennyire erősödik Magyarország, pedig a nemzetközi adatok és a hazai közérzet sem támasztja ezt alá. Nem pörögnek az uniós pályázatok sem, ami különösen aggasztó, hiszen az Orbán kihasználatlan, de méregdrága stadionjain kívül szinte semmi nem épül hazai pénzből, csak a sokat szidott Európai Unió által adott támogatásból.

De mégis mi történik az uniós pályázati rendszerrel? Ezt a kérdést tette fel javaslatomra február közepén Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője írásbeli választ igénylő kérdésként Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek. A levélre Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára válaszolt.

A válasz rendkívül tanulságos, ugyanis az államtitkár leírja, hogy a kormány az aktuális uniós fejlesztési ciklus megkezdése és Orbán újabb hatalomra kerülése után két évvel, 2016 tavaszán döntött úgy, hogy átalakítja a Széchenyi 2020 program keretében kiírt felhívásokra beérkezett támogatási kérelmek értékelését.

Pedig 2014 nyarán már alakították az uniós pályázati rendszert, akkor szüntették meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget, és helyette a Lázár-féle Miniszterelnökség alá pakolták az intézményrendszert, az egyes fejlesztési programok irányító hatóságai pedig a szaktárcákhoz kerültek.

Rákossy szerint az újabb átalakítás célja az volt, hogy egy transzparens, piaci befolyástól mentes, felkészült, tapasztalt ás nagy létszámú értékelői bázison alapuló értékelői rendszer jöjjön létre. (Senki ne röhögjön, tényleg ezt bírta Rákossy leírni.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.