2017. március 24., péntek

GORKA SEBESTYÉN ÉS A SZAKÉRTÉS, MEG A VITÉZI REND

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Hajnal Éva
2017.03.23.



Elég szokatlan fazon ez a Gorka Sebestyén (vagy ahogyan az Egyesült Államokban hívják: Sebastian Gorka), aki jelenleg Donald Trump helyettes nemzetbiztonsági tanácsadójaként, no meg a Fehér Ház egyetlen magyar trolljaként vált közismertté. Van, hogy Bocskai-öltönyben feszítve és vitézi jelvénnyel a mellén Trumpnak gazsulál, máskor meg a terrorellenes “jártasságát” ért kritika okán elismert amerikai biztonságpolitikai- és terrorelhárító szakértőkkel tajtékozva ordibál. Az ezeken kívül fennmaradó időben pedig éppen Trumpnak “ad tanácsot”, azaz inkább iszlamofób, rasszista teóriákkal traktálja őt.

Az amerikai elnök nem tagadta meg önmagát, hiszen Gorka személyében “méltó” kádert talált maga mellé, szellemiségében is hasonlót, mint Steve Bannon, ezen nincsen semmi meglepő. Gorka pont az elnök legbizalmasabb tanácsadójának tartott Steve Bannon pártfogoltjaként került a Fehér Házba, miután két és fél évig szerkesztőként dolgozott a Bannon által vezetett szélsőjobbos Breitbart hírportálnál, amiből Bannon időközben Trump Pravdát csinált.

Gorka személyénél talán csak a múltja és “szakmai hozzáértése” vitathatóbb. Gorka Londonban született, magyar emigráns szülőktől. A Londoni Egyetem filozófia és teológia szakán szerzett BA-diplomát, ez idő alatt csatlakozott három évig a brit hadsereg terrorelhárító részlegének tartalékos tagjaihoz, állítása szerint azonban hírszerző tevékenységgel nem foglalkozott, miközben a magyar nemzetbiztonság szerint ez egy hírszerző század volt. Gorka egykori munkatársa szerint viszont Gorkának kiváló brit–amerikai kapcsolatai voltak, feltehetően hírszerzőkkel is. Gorkának az anyai nagyapja is brit kém volt, az apja is brit kém volt, ő maga tartalékos hírszerző században önkéntes, de ő nem volt kém a saját állítása szerint. Ezután Magyarországra költözött, akkoriban a brit és magyar állampolgársággal is rendelkező férfi a rendszerváltás utáni Magyarországon mindenféle politika közeli pozíciókban vált közepesen vagy éppen csak alig ismertté. Egy ideig Orbán Viktor tanácsadója is volt, előtte meg, mindössze 22 évesen, az Antall-kormány idején a hadügy munkatársa. Ide is az apja emigráns 56-os kapcsolatai miatt került be. Később, 2006-ban Piliscsaba polgármesterjelöltje, de Gorkának nem sikerült megszereznie a kisvárosi polgármesteri széket. Trumpnak viszont tanácsadónak a Fehér Házba kiváló. Mondjuk kétségtelen, hogy a szélsőjobboldali Breitbart és Trump igényeinek abszolút megfelel. Gorka véleménye szerint egy Clinton-elnökség katasztrofális következményekkel járt volna a világon mindenki számára, míg Trumppal kapcsolatban csak az volt a problémája, hogy annak nincs nemzetbiztonsági tapasztalata. Nem baj, így legalább már Trumpról és Gorkáról is biztosan tudjuk ezt az információt....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.