2017. március 30., csütörtök

HA AZ ORSZÁG CSAK FELE OLYAN JÓL MŰKÖDNE, MINT A CEU, MÁR EGY SOKKAL JOBB ORSZÁGBAN ÉLNÉNK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Vendégszerző: Szűcs Zoltán Gábor
2017.03.30. 



Áldozunk a Szabadító Iuppiternek! Jól figyelj, ifjú, és az istenek távoztassák ugyan el a rossz jelet, de olyan időkbe születtél, amikor jó megerősíteni lelkünket állhatatos példákkal."

– Thrasea Paetus a zsarnok Néró császár ellenzéke vezetőjének utolsó mondatai, miután a gyáva és megalkuvó szenátus halálra ítéli, ahhoz a hírnökhöz, aki az ítélet hírét hozta

Ezek a mondatok gyakran jutnak eszembe mostanában, ahogy 2010 óta egyre újabb és újabb sebek esnek a szabadságon, alkotmányosságon, demokrácián. Magánnyugdíjpénztárak, trafikok, szektorális adók bevezetésének módszere, földek, nagyvállalatok, KLIK, TAO-pénzek, Népszabadság, megyei sajtó és még sok-sok dolog jelzi, hogy egy olyan világban élünk, ahol a játékszabályok nem számítanak, ahol a jog puszta hatalmi eszköz és a politika is csak egy egyre nyíltabban autoriter rezsim barát/ellenség felismerő rendszere.

Minden újabb eset távolabb visz bennünket a szabadságtól és minden újabb eset mélyebbre süllyeszt a mocsárba. A CEU elleni támadás is ebbe a sorba illeszkedik és különös könyörtelenséggel mutatja meg, hogy milyen idők várnak ránk, ha mindezt hagyjuk. Éppen ezért nem szabad némán beletörődni abba, ami történik, hanem nemet kell mondani, tiltakozni kell, ellen kell állni.

A Közép-Európai Egyetem megérdemli, hogy kiálljunk mellette. Nem csak, mert egy kiváló, nemzetközileg elismert szakmai műhely, ahol magas színvonalon űzik a jogtudományt, a politikatudományt, a történettudományt, a kognitív pszichológiát stb. Nem csak, mert egy sereg tiszteletreméltó tudós dolgozik ott, akik megérdemlik a nagyrabecsülésünket. Nem csak, mert ezer és ezer diák számára biztosít bekapcsolódást a világ tudományos életébe, nyújt nekik korszerű ismereteket, elsőosztályú kutatási és oktatási infrastruktúrát. Nem csak, mert milliárdokkal gyarapította a magyar költségvetést, segédkezet nyújtott hazai kutatóknak, külföldről rengeteg kutatási pénzt hozott be...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.