2017. március 9., csütörtök

HA KIZSÁKMÁNYOLÁSRÓL VAN SZÓ, ANDY VAJNA KEDVÉÉRT A GYERMEKVÉDELMI TÖRVÉNYT IS SZEMBEKÖPIK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2017.03.09.


2010 óta, de legkésőbb az Alaptörvény első meggyalázása óta tudjuk, hogy a Fidesz a törvények felett állónak képzeli magát. Példák sora bizonyítja (Lex Ez, Lex Amaz), hogy számukra a törvény betűje kiradírozható, átírható, semmissé tehető – ha érdekük úgy szolgálja. De hogy a gyermekvédelmi törvényt csak és kizárólag azért módosítsák, hogy Andy Vajna egyik új szuperprodukciójában a neki tetsző módon dolgoztathassanak gyerekeket? Ez tényleg a legalja.

Kezdjük azzal, hogy a gyermekvédelmi törvény nem dísznek van. A benne foglaltak a védtelen, kiszolgáltatott, önmagukról gondoskodni nem tudó kiskorúak megóvására születtek meg. Kivetnivalót persze lehet a sorok közt találni, de elsősorban tényleg arra szolgál, hogy védjen.

Játékszere legyen egy törvény azoknak, akik mást sem tesznek, mint közpénzből híznak? Láttunk már ilyet, nem egyet. Ez viszont valami új, valami zsigerileg gyomorforgató: azzal foglalkozik az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), hogy a gyermekek védelméről szóló törvény módosítását suttyomban, alattomban átírja, üzleti érdekek mentén. Tényleg, mégis mit képzeltek ti magatokról?

A lényeg viszonylag egyszerű: márciusban lesz egy filmforgatás, aminek érdekei (vagyis hát Andy Vajna filmügyi biztosnak és Havas Ágnesnek, a Magyar Nemzeti Filmalap vezetőjének az érdekei) úgy kívánják, hogy addigra engedélyezve legyen a kiskorúak éjszakai munkavégzése filmforgatáskor. Ez annyit jelent, hogy a gyerekeknek este 10 és reggel 6 között is kell dolgozniuk, ha a film elkészültéhez erre van szükség (eddig ez szigorúan tilos volt – talán nem véletlenül…). Szerencsére egyelőre ebben a kérdésben még nincs megoldás, ugyanis ez nem csak az Emmi, hanem a Nemzetgazdasági Minisztérium asztala is (mint akik a fiatal munkavállalókra vonatkozó szabályokra felügyelnek). De hát ne legyenek kétségeink: ha Andy Vajna akar valamit, akkor abból lesz is valami. Függetlenül attól, hogy a gyerekek érdekei mit kívánnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.