2017. március 27., hétfő

HIÁNYZOTT EGY KIS MAGYARSÁG

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő 
2017.03.27.


A magyar ízek sokaknak hiányoznak külföldön, és bár néhány, a magyarok által kedvelt nagyvárosban már akadnak vállalkozó szelleműek, akik nyitnak magyar éttermet, azért Hollandia, és ezen belül Amszterdam nem feltétlenül jutna az elsők közt az eszünkben ezen a téren. Márpedig a holland városban (illetve nem egészen pontosan ott, de majdnem) van egy magyar étterem, ennek tulajdonosával beszélgetett a Hollandokk blog szerzője.

„Hollandia, bár kezd egyre népszerűbb célországgá válni a külföldre kiköltözni szándékozók számára, de azért még nincs a dobogón. Kicsit ezért is volt meglepő, amikor először egy amszterdami magyar étteremről hallottam.

Mire összehoztuk a beszélgetést, addigra felgyorsultak a dolgok az amszterdami étterem átköltözött a szomszédos Zaandamba. Lindával, a Paprika Csárda vezetőjével beszélgettünk.

Hogy kerültél egyáltalán Hollandiába?


Kilenc éve döntöttem úgy, hogy elhagyom az otthonomat egy jobb jövő reményében. Az első 3 évben éltem többek között Egyiptomban, ahol turizmussal foglalkoztam. Ezt követően laktam Prágában, ahol a Wizz Air légitársaságnál dolgoztam. Mindkét ország érdekes volt számomra, de mégsem találtam meg az igazi énemet.

A légitarsaságnál dolgozó holland barátom bíztatott, hogy próbáljam meg Hollandiát. A mai napig hálás vagyok neki, hogy az itteni élethez és az első lépésekhez segítséget nyújtott.

Ennyi év külföldi tapasztalattal könnyen ment az országváltás?

Sosem felejtem el az első napokat és heteket, mennyire nehezek voltak. Nem ismertem senkit, nem beszéltem jól angolul, hollandul pedig semmit! Mint sok hasonló cipőben járó, de dolgozni akaró honfitársam, így én is takarítóként kezdtem.

Az otthoni munkáim után nagyon fájó pont volt, hogy egy ilyen munkakörben kellett elhelyezkedjek, viszont annál több boldogságot és segítséget nyújtott a hollandiai élet megismeréséhez.

A körülöttem lévő, több nemzetiségből származó kollégák bearanyozták a mindennapjaimat. Pár hónap elteltével már az éttermi részen dolgoztam, úgy a konyhában, mint az F&B részen. Három év után pedig egy biológiai hotel étterem supervisorjaként dolgoztam.

Közben hazajártam barista tanfolyamokra, hogy hátha ebben a szakmában is érvényesülni tudok. Mondhatom azt, hogy 5 év alatt építettem fel a kis életemet és boldog vagyok azzal, amit elértem.

Továbbra is hiányzott viszont egy kis magyarság, az ételek, egy hely, ahol tudunk találkozni és beszélgetni, közös programokat szervezni. Ilyen annak idején nem volt, az 5 év alatt szinte nem is találkoztam magyarokkal.

Majd egy napon, amikor állásinterjúra mentem egy hotelbe, megismerkedtem a párommal, aki holland. Ettől a naptól kezdve változott meg az itteni életem..."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.