2017. március 25., szombat

HOGYAN KÉSZÜLJÜNK FEL AZ ÓRAÁTÁLLÁSRA?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: kreatív pszichológia
2017.03.24.



Az óraátállítás kellemetlen hatásait sokan érzik magukon. Fáradtabbak, ingerlékenyebbek lehetünk napokig, sőt hetekig is, de ennél súlyosabb következményekkel is jár, ha „kizökken az idő”. Miért visel meg bennünket ennyire az óraátállítás, és mit tehetünk annak érdekében, hogy ezeket a kellemetlen hatásokat csökkentsük? 


Dr. Hermánné Fogarassy Éva alvásszakértő tanácsai segíthetnek a zökkenőmentes óraátállásban!

- Közeledik a tavaszi óraátállítás: szombatról vasárnapra éjjel 2-kor az órákat átállítják 3 órára. A XX. század közepe óta működő óraátállítás ellen rengetegen tiltakoznak, nemcsak a gazdasági adatokat kérdőjelezik meg, hogy spórolnánk a villanyáram költségeken, hanem komoly egészségügyi vizsgálatokra hivatkoznak, miszerint az óraátállítást követő napokban jelentősen megemelkedik a balesetek, az infarktusok és az agyvérzések száma. Mi erről az Ön véleménye?

– Sajnos egyet kell, értsek a tiltakozókkal és valóban, hitelesek azok az adatok, amik az óraátállítás egészségügyi kockázatait emelik ki. Sőt, szomorú tény, hogy a tavaszi óraátállítás – ami a visszaállás a természetes időre - sokkal jobban megviseli a szervezetet, mint az őszi. Több napon – majdnem 2 héten keresztül, szerencsére egyre csökkenőbb mértékben – valóban több a balesetek, az infarktusok, a stroke-ok mellett a nem halállal végződő vérnyomáskiugrások száma, valamint az alvászavarok és a gyomor- bélrendszeri panaszok száma is...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.