2017. március 29., szerda

JÖN KIFELÉ A HOMÁLYBÓL A SZEXUÁLIS ZAKLATÁS

INDEX.HU
Szerző: JANECSKÓ KATA
2017.03.29.


...De hova lehet fordulni, ki segít?

Az ELTE-kutatás interjús részében többen is azt mondták: egyáltalán nem tisztázott előttük az, hogy hova tudnának fordulni, milyen lehetőségeik lennének az egyetemen belül akkor, ha áldozattá válnának.

Az általunk megkeresett egyetemek válaszai alapján egyébként meg szokott lenni a maga hivatalos módja a panasztételnek. Például:

A Pécsi Tudományegyetemen az esetleges panaszokat az Egyetem megfelelő grémiumához (Fegyelmi Bizottság), az EHÖK-höz, vagy a Rektori Hivatalba lehet eljuttatni. Az etikai normák megsértése esetén alkalmazandó eljárási szabályokat a PTE Magatartási és Kommunikációs kézikönyve tartalmazza.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen a nem kifejezetten tudományos és oktatási kérdésekkel kapcsolatban felmerült szabálytalanságoknál az Etikai Bizottság, a Fegyelmi Bizottság, valamint a rektor lehet illetékes.

A Semmelweis Egyetem
Etikai Kódexe minden egyetemi polgár számára lehetővé teszi panasz benyújtását munkahelyi szexuális zaklatás esetén. Első fokon a Kari Etikai Bizottság, másodfokon pedig az Egyetemi Etikai Bizottság bírálja el a panaszokat. Az egyetemen 2007 óta működik egy Esélyegyenlőségi Bizottság is, és most dolgoznak egy részletes Esélyegyenlőségi Szabályzaton. A gólyatáborokat évek óta a NANE-vel együttműködve szervezik, a civilek tájékoztató kiadványai hozzáférhetőek.

A CEU-nak átfogó szabályzata van a szexuális bántalmazással kapcsolatos ügyek kezeléséről. Ez a 14 oldalas dokumentum szabadon elérhető a honlapjukról. A szabályzat 2014 óta van érvényben. Ezelőtt az ilyen esetekben a CEU Etikai Kódexe volt az irányadó, írták az Indexnek az egyetem kommunikációs irodájából. A hatályos szabályzat érdekessége, hogy egészen tág, zaklatásnál általánosságban 2, szexuális zaklatásnál 4 éves határidőt hagy a panasz bejelentésére...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.