2017. március 31., péntek

KÉMEK IS VÁLHATNAK BELŐLÜK

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2017.03.31.


Nem vagyok rá különösebben büszke, de ettől még tény, hogy egyetlen James Bond filmet sem voltam képes végignézni. Annak idején láttam persze A tavasz tizenhét pillanatát, de a kémvilághoz való viszonyomat leginkább a Hopscotch, nálunk Ipi-apacs címmel bemutatott, Walter Matthau főszereplésével forgatott vígjáték fejezi ki. Ebben a zsémbes öregúr, a rafinált és művelt CIA-ügynök nevetségessé teszi ostoba főnökét, s egyáltalán magukat a szervezeteket, beleértve a KGB-t is. Annál nagyobb a meglepetésem, hogy most, amikor a hazai után a világsajtó is azzal van tele, hogy a magyar kormány el akarja lehetetleníteni a Budapesten működő, Soros György által alapított Közép-európai Egyetemet, azaz a CEU-t, csak ez a szál, a kémügy marad ki a bősz elemzésekből.

Pedig még Bolgár György is figyelmeztetett!

A Klubrádió március 30-ai, csütörtöki, Megbeszéljük… című műsorában a Tarlós István főpolgármesterrel készített interjúban vezette fel, majd a Gerő András történésszel folytatott beszélgetéssel vezette rá a figyelmes hallgatót arra az információra, ami az egész adás talán legfontosabb közlése volt (a megadott linkkel 06:03-nál):

Csak miheztartás végett! – mondta Bolgár György. – 2016. december 17-én, vagyis nem egészen négy hónappal ezelőtt egy hatósági döntésre hivatkozva visszavonták az 1994 óta működő Szentpétervári Európai Egyetem (European University at Saint Petersburg) engedélyét, így ott már nem is tartanak órákat. Az EUSP 2007-től működtetett doktori képzést is, majdnem száz oktató tanított ott; főleg társadalomtudományi képzéseket oktattak az egyetemen. A hivatalos indoklás szerint ez az egyetem sorozatosan megsértette az egyetemi oktatásra vonatkozó orosz állami szabályokat. De az is belejátszott a döntésbe, hogy az ott oktatott tananyag alapján kritizálni lehetett az orosz kormányt, és például az egyetemet olyan alapítványok pénzelték, mint Soros György alapítványa, vagy a Janet Catherine Foundation, a Ford alapítvány, a Carnegie Foundation, a Stein Stiftung. Szóval – így Bolgár György –, a liberális bagázs. Néhány hónapja történt ez Oroszországban. Akár össze is kapcsolhatjuk a kettőt.”

Tekintsünk most el az olyan pontatlanságoktól, hogy – amint a szentpétervári egyetem honlapján kutakodva végül egy PDF-fájlból sikerült kiderítenem – az orosz hatósági intézkedés dátuma 2016. szeptember 20-ika volt. Vagy, hogy a tiltás az érettségizettek felvételijére vonatkozik – más tekintetben az oktatás, a kutatás, a tudományos programok szervezése talán nem állt le. A hivatalos indoklásban nincs szó az orosz kormány kritizálásáról, az alapítványokról sem. Ha csak nem szerepel mindez egy másik, általam nem ismert, később született dokumentumban. De mondom, ezektől tekintsünk el, mert a lényeg valóban az, hogy az orosz hatóságok korlátozták a nyugatról finanszírozott egyetem működését.

Talán válaszként azokra a lépésekre, amelyeket a posztszovjet térség más országaihoz hasonlóan az ellenzék támogatásában, vagy épp a kijevi puccs megszervezésében játszottak a nyugati alapítványok és kormányok, főként a washingtoni adminisztráció. Talán ellenlépésként a sorozatos szankciókra, amelyeket a Krím annektálása miatt Oroszország ellen léptettek életbe a nyugati országok 2014 óta. S talán feleletként arra, hogy a NATO-csapatok jó ideje az orosz határok közelében, mi több Szentpétervártól rakétalövésnyi távolságban gyakorlatoznak. Kalinyingrádhoz, az orosz Balti Flotta állomáshelyéhez pedig még közelebb. Vagyis azon az alapon küldték harcba (ismét?) Orbánt az oroszok – persze, magam sem gondolom, hogy tényleg így történt –, hogy ha ti így, akkor mi meg így...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.