2017. március 27., hétfő

KICSINYES CENZÚRA: HOVA TŰNT SIMICSKA TÉVÉJE A MEGYEI LAPOKBÓL?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2017.03.27.



Hétvégén, ebéd után, golyóstollal a kézben hátradőlni, és átlapozni a műsorújságot: hányszor láttuk már ezt a mozdulatot a nagyszüleinktől? Nos, aki mostanában látott neki ennek a tevékenységnek, annak néhol egy kicsit kevesebb dolga volt, már ami a műsorok átböngészését illeti, hirtelen eltűnt ugyanis néhány lapból a HírTV programja. A Zalai és a Fejér Megyei Hírlapból legalábbis biztosan.

Amikor Mészáros Lőrinc nekikezdett a megyei lapok felkannibalizálásának, akkor már tudni lehetett, hogy a Fidesz nem egyszerűen eltörli, de meg is gyalázza a sajtószabadságot. Összesen 18 megyei lap van, ebből immár 12 az Opimus Press Zrt. kötelékében „szárnyal”, a Mediaworks és a Pannon Lapok felvásárlásának köszönhetően. Innentől pedig nem volt megállás: jöttek a nagy átszervezések (nevükön nevezve: elbocsájtások), a felülről irányított tartalmak, a tetőpont pedig (eddig) talán az a meghekkelt Orbán Viktor-interjú volt, ami miatt karácsony után nem sokkal a Fejér Megyei Hírlap több munkatársának is távoznia kellett.

Mindezzel párhuzamosan folyik persze más frontokon is a harc, hogy a Fidesz tökéletes védvonalat húzzon a nyilvánosság és a valóság közé. Ezek egyike az immár az ellenzéki sajtó oszlopos tagjává avanzsált Simicska-birodalom totális ellehetetlenítése. A G-nap óta Simicska Lajos teljes mellszélességgel támadja a Fideszt, és mindent meg is tesz annak érdekében, hogy (még) a kezében lévő sajtótermékekben bőséggel nyújtson olvasnivalót az érdeklődőknek. Csakhogy Simicska most a saját bőrén tapasztalhatja meg, milyen is az, amikor lejt a pálya, csak nem az ő irányába. A Class FM elhallgattatása, a Metropol kicsinálása, a hirdetési piacról való kiszorítás mind egy irányba mutattak: Simicska Lajos nem kívánatos elemmé vált a kormány uralta sajtópiacon. A Fidesz ugyanis valóban arra törekszik, hogy minden olyan terméket, ami nem a kormánypropagandát tolja, megsemmisítsen (ugye, nem is kell már itt említeni a Népszabadság bezárását?)...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.