2017. március 26., vasárnap

LEHET, HOGY KÉTFARKÚÉK INDULNAK A FRANCIA ELNÖKVÁLASZTÁSOKON! - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.03.26.


FAZ

A lap úgy értékeli, hogy Rómában az unió egysége és a nagyobb rugalmasság mellett foglaltak állást a tagállamok, ám erős a félelem a szakadástól. A csúcsértekezletről kiadott közlemény hirdeti a nagyobb szolidaritást, és hogy a tagok az eddiginél jobban tiszteletben tartják a közös szabályokat. De a dokumentum most első ízben kifejezetten tartalmazza a többsebességes Európa lehetőségét. Ugyanakkor még Magyarország is szorgalmazza a közös védelem erősítését. Szíjjártó Péter úgy nyilatkozott, hogy az Orbán-kormány a közös, európai hadsereg legnagyobb hívei közé tartozik, és még azt is el tudja képzelni, hogy több nemzetközi egységet hozzanak létre. Hozzátette ugyanakkor, hogy a biztonságpolitikában fenn kell maradnia az eddigi együttműködésnek a tagállamok között. A tudósítás megjegyzi: Trump győzelme után immár a kelet-európaiak is látják, hogy a biztonság ügyében többé nem lehet Amerikára hagyatkozni.

A menekülthullám ügyében a 27-ek hitet tettek a felelős és tartós migránspolitika mellett, ami tekintetbe veszi nemzetközi normákat. Bekerült egy passzus az emberi jogokról is, ám a lényeg, hogy nem változik a jelenlegi gyakorlat. A szolidaritásról pedig csupán annyit, hogy azt Magyarország már rég semmibe vette, amikor figyelmen kívül hagyta a menedékkérők elosztásáról hozott döntést. Mi több, Szíjjártó Péter az olasz fővárosban megerősítette az újságnak, hogy a magyar fél a jövőben sem kíván senkit befogadni, mert nem szeretne senkit sem arra ösztökélni, hogy Európába jöjjön. Arra hivatkozott, hogy a kormány már csaknem a GDP 1 %-át költötte a határvédelemre, 8 ezer ember teljesít szolgálatot a déli határon. Magyar részről ez a hozzájárulás a szolidaritáshoz.

Süddeutsche Zeitung

Európa napjainkban már több mint az államok egyszerű szövetsége, nagy az összetartozás érzése, ráadásul az EU hívei erősebbek, mint azok, akik szét akarják szakítani. Az országok immár annyira összefonódtak egymással, hogy jelentősebb károk nélkül nem is lehet elképzelni a kiválást. Arról nem beszélve, hogy nehéz volna ésszerűen megindokolni a döntést, főként, miután az emberek túlnyomó többsége a tagság mellett van. Vagyis az összefogás mellett szól a józan ész. Emellett ugyan maradt jócskán szkepszis az ügyben, hogy az unió mennyire képes segíteni a globalizáció fenyegetései ellen, ám amikor Putyin, Erdogan, illetve Trump is jelen van a színen, csak kevés ország gondolja azt, hogy Brüsszel volna minden rossz epicentruma. Egyre fontosabb a közösség által nyújtott védernyő, ebben még az olyan eltérő politikai jellemek is egyetértenek, mint Merkel és Orbán. Végül pedig főleg fiatalok azért nem hajlandóak átengedni a terepet a nacionalistáknak, mert erős bennük az összetartozás érzése, és tudják, hogy ezt az összetartozást meg kell védeni. Határozottan úgy néz ki Róma után, hogy sikerül összefogni az egység erőit, és ezt tényleg szabad ünnepelni...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.