2017. március 9., csütörtök

MAJTÉNYI TÖBB LEHETNE, MINT ELNÖKJELÖLT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.03.09.


Magyarországon nem sok ember van, aki érti, mi történik, és mit kellene tenni, emellett az egyetlen ember, akinek a féltucat álellenzéki párttal szemben valóban programja van. Ez az ember Majtényi László, aki valami véletlen folytán lett az ellenzék államfő-jelöltje, mert az ellenzék szinte teljes bizonyossággal választja a lehetséges variációk közül a legrosszabbat. Ezúttal véletlenül megtalálták a legjobbat.

Azért nem meglepő mégsem Majtényi László jelöltsége, mert az ellenzék annyira korlátolt, hogy még azt sem vette észre, hogy Majtényi László programja tökéletes ellentéte annak, amit ők tesznek. Majtényi László négypontos programja ugyanis az előfeltétele mindannak, hogy bárki elinduljon egy választáson. Ha az ellenzék tudná, ki a jelöltje, és a programját is támogatná, akkor bizonyos feltételek hiánya esetén bojkottálnia kellene a választásokat.

Majtényi programja a minimális feltételeit rögzíti egy jogállami, demokratikus választásnak, a hatalom leválthatóságának, amit az őt jelölő ellenzék tagad. Az ellenzék azt álltja, s ezzel vezeti félre a népet, hogy Orbán e feltételek nélkül is leváltható, a rendszere megdönthető. Ez nem igaz. Mindez csak azt tükrözi, hogy a parlamentben kollaboráló ellenzék semmiféle demokratikus feltételt nem támaszt a rendszer legitimációjáért, csak egyedül a pénzt.

Majtényi négypontos programja így szól: 1. független intézmények visszaállítása, 2. egy népszavazással megerősített új alkotmány, 3. demokratikus nyilvánosság érvényesítése, 4. új, tisztességes választások lebonyolítása. Ez sorrend is. Új tisztességes választás csak az első három feltétel megléte után képzelhető el. A Majtényi Lászlót jelölő ellenzék viszont megfordítja ezt a sorrendet, ami képtelenség...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.