2017. március 30., csütörtök

MERRE TART A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY? MÉG A VIZITDÍJAT IS VISSZASÍRJUK?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: prima.vera
2017.03.30.



A 300 forintos hozzájárulást a Gyurcsány-kormány vezette be és a Fidesz által kezdeményezett 2008-as népszavazással bukott el – akkor több mint 80 százalék mondott nemet a vizitdíjra. Ám az emberek nagy többsége a Publicus Intézet felmérése szerint most azt látja, hogy lesújtó helyzetben van a magyar egészségügy, sőt, ma már a többség inkább újra fizetne vizitdíjat, ha biztos lehetne abban, hogy a befolyt pénzt valóban az egészségügyre költik.
A megkérdezettek többsége az ágazat állapotáért a jelenlegi kormányt teszi felelőssé, a Fidesz szerint azonban a felméréssel van gond. Bárkinek is van igaza, a tény az, hogy bár nominális értéken Magyarország egyre többet költ az egészségügyre, a GDP-hez viszonyítva 2003 óta gyakorlatilag folyamatosan csökken az erre fordított összeg aránya.
A Publicus Intézet az egészségügy témájában készített reprezentatív közvélemény-kutatást a Vasárnapi Hírek megbízásából. Ez alapján lesújtó helyzetkép rajzolódott ki a közegészségügyi állapotokról, és sokan látják úgy, hogy az elmúlt években is romlott a helyzet. Tíz megkérdezettből ugyanis heten elégedetlenek az állami egészségüggyel, ami a korábbi méréshez képest növekedést mutat. Kétharmad szerint az állami egészségügyben tapasztalt állapotok az utóbbi években romlottak. A válaszadók több mint fele az elmúlt pár évben fizetett hálapénzt, és majdnem felük a várólisták megkerüléséért (is).
Tíz megkérdezettből majd' hat szerint a kormány felelős a kialakult állapotokért – a pénzhiány került a második helyre az okok sorában, (11 százalék említette), míg az ellenzék, a korábbi kormányok felelősségét kevesebben (7 százalék) látják súlyosnakKétharmad akár vizitdíjat is hajlandó lenne fizetni, ha javulna az egészségügy állapota – ebben a kérdésben teljes egyetértés mutatkozik minden vizsgált társadalmi csoportban, és mindenhol hajlandó lenne fizetni a többség...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.