2017. március 5., vasárnap

MI A BAJOM A MOMENTUMMAL?

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG 
Szerző: nocenz_Ura
2017.03.05.


Őszintén remélem, hogy a Momentum párt sikeres lesz a kiábrándult fideszesek és azon választópolgárok megszólításában, akik egyébként az istennek sem mennének el szavazni. Ez ugyanis szükséges lehet az újabb rendszerváltáshoz. A párttá alakulás után a Facebookra kirakott közleményük azonban szerintem két brutális hibát is tartalmaz.

Azt írják, hogy „nincs szolidaritás a jobboldalon, nincs pozitív nemzetkép a baloldalon”, meg azt, hogy „magunk mögött kell hagynunk a 20. századi jobb-bal felosztást”. Ezzel lényegében összemossák Orbán rendszerét és baloldali ellenzékét, sőt, burkoltan egyenlőségjelet tesznek Orbán és Gyurcsány közé.

Szerintem viszont egyáltalán nem szabad összekeverni, ha valaki a demokratikus rendszer keretei között rosszul kormányoz – akár súlyos hibákat is elkövetve –, azzal, ha valaki tudatosan, sőt, elég ügyesen leépíti a demokráciát, éppen azt tartva fő politikai céljának, hogy bebetonozza magát Centrális erőtérként az ellenőrizhetetlen hatalomba.

Ma Magyarországon rég nem a 20. századi jobb-bal felosztás működik, nem a baloldal és az európai értelemben vett jobboldal áll szemben egymással, hanem egy fokozatosan diktatúrába csúszó illiberális rendszer hívei és kiszolgálói, illetve a demokraták tábora, amelyben egyaránt vannak baloldaliak, liberálisok, zöldek és – igen! – jobboldaliak is. Meg persze ügyes és ügyetlen, tiszta és némileg sáros politikusok – de ez most másodlagos. A lényeg, hogy mindannyian ragaszkodnak a demokratikus rendszerhez.

A Momentum Mozgalom párt másik nagy tévedése, hogy bedől a fideszes propagandának és részben magáévá teszi annak szövegeit. Ide sorolom az intenzív gyurcsányozást, a valójában Orbánék által szervezett „2006-os őszi események” értelmezését. De ezeket most nem részletezném, sokszor írtunk már róluk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.