2017. március 22., szerda

OLYASMIKET HALLANI, MINT A PÁRTÁLLAMI IDŐKBEN

INDEX.HU
Szerző: KOVÁCS BÁLINT
2017.03.22.


Mind a 266 151 embernek, akit hazaárulással vádolnak, pert kéne indítania Alföldi Róbert szerint, aki jól szórakozna azon, ami az országban zajlik, ha nem itt élne. Viszont itt akar élni, mert ez a hazája. A rendezővel arról is beszélgettünk, üldözöttnek érzi-e magát, de szóba került Jordán Tamás ügye és a magánélete is, az április 9-én egy alkalommal játszott mai passió-történet, a Passió XXI című rendezése kapcsán pedig a vallás is.

Nemrég értél haza Dél-Koreából, a szöuli Nemzeti Színházban február végén mutatták be Euripidész Médeia című darabját a rendezésedben. Amikor külföldön rendezel, hiányzik Magyarország?

Miért ne hiányozna? Persze, hogy hiányzik: itt vagyok otthon. De nem szakadok el, nem maradok ki semmiből sem, fontos nekem, hogy mindennap tájékozódjak arról, mi történik itthon. Sőt talán még jobban, mint amikor otthon vagyok. Hiába az a tízezer kilométer, részt tudok venni mindenben, el tudom küldeni postán az aláírásomat a momentumosoknak. Nem esem ki semmiből, és néha jó, hogy nem itthon vagyok. De azért nagyon jó volt hazajönni.

Soha nem merült fel benned, hogy kint maradj?


De nem vagyok koreai, és nem Szöulban van az otthonom. Ilyen végtelenül egyszerű. Még akkor is, ha az ember azzal szembesül, hogy ehhez képest mi van otthon, és a fenébe, hogy máshogy is lehetne. Hogy akármennyi probléma is van egy országban, mégis lehet az életet választani, és azt, hogy ne öljük meg egymást.

Négy éve volt az igazgatóváltás a Nemzeti Színházban, legalább ugyanennyi ideje nem tüntettek ellened, ha jól emlékszem, egy ideje nem is buziztak le nyilvánosan. Hogy vagy most?

Hát nem hiányzik. Miért is lett volna mostanában bármi ilyesmi?
"Én már el vagyok könyvelve baloldali, liberális, zsidó, buzi menekültbérencnek".
Ez már nem kérdés, ezzel már nem foglalkoznak. De én sem velük, azt hiszem. Ezek az ügyek kívülről biztos sokkal furcsábbak voltak, mint belülről. És nagyon megtanítottak arra, hogy mi a fontos és mi nem az...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.