2017. március 25., szombat

ORBÁN-KLÁN: HIVATALI VISSZAÉLÉS PÉCSETT?

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2017.03.24.


Március 23-tól hatályos az a Pécs építési szabályzatát módosító rendelet, amely révén egy Tiborcz-közeli, jó fekvésű telken bővítette a fideszes többségű városvezetés a lehetőségeket, míg a közvetlen szomszédságban szűkítette a fejlesztési paramétereket. Mindezt a gazdag külföldi hallgatókkal megáldott orvosi kar környékén. Itt egy kis pécsi anzix luxuskollégiumbiznisszel és hivatali visszaélés gyanújával.

Nemrég került fel Pécs honlapjára az az új jogszabály, amely Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata a Közgyűlésének Pécs Építési Szabályzatának és Szabályozási Tervének megállapításáról szóló 46/2009. (XII.21.) rendeletét módosította a 8/2017. (II. 21.) rendelet megalkotásával. Az egységes rendelet várhatóan a napokban kerül fel a város honlapjára, de a módosítás már elérhető.

Ebben az átlag szemlélődő számára száraz és unalmas olvasmányban az az érdekes, hogy a viszonylag sok (2-3 ezer) külföldi hallgatóval büszkélkedő pécsi orvosi kar épületével közvetlenül szemben lévő üres építési terület beépítésének szabályait lazították annak érdekében, hogy ott egy nagy apartmanház épülhessen, a lakófunkció mellett pedig kisebb mértékben, és meghatározott helyeken várhatóan szolgáltatások telepítése váljon lehetővé, ugyanis a Pécsre érkező norvég, német, közép-keleti és más helyekről fizetős képzésre érkező orvostanhallgatók nem szeretik a kollégiumokat, jó lakásokat bérelnek, és lényegében évek óta ők tartják el a nélkülük döglődni képes pécsi lakáspiac jobbik részét és az egyre csóróbb baranyai megyeszékhely vendéglátóhelyeit; vagyis van üzlet körülöttük (az imént a HVG is beszámolt az ügyről).

Ezt az üzletet viszont - a jelek szerint - nem akarja bárkinek elérhetővé tenni a város, ugyanis az orvosi kar környékén lévő telkek beépítési lehetőségeit korlátozták: eddig nem volt lakásszám korlát, épült is több társasház, viszont mostantól már csak 7 lakást lehet maximum építeni.

A csavar ebben ott van, hogy a most építésjogilag felturbózott telek az U-CampUs Zrt. tulajdonában van, amit az e-cegjegyzek.hu szerint az a Czéh-Tóth Márk vezet és tulajdonol, aki Tiborcz István pécsi haverja, és így nem csoda, hogy anno tarolt a felszámolóbizniszben és a trafikmutyiban is.

Mindeközben az Orbán-kormány 93 milliárd forintot fordít a következő években, 2023-ig kollégiumi fejlesztésekre, amelyek során új kollégiumokat is létesítenek, de a Pécsi STOP-nak nyilatkozó Gulyás Tibor, HÖOK elnök szerint Pécsett csak felújítás lesz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.