2017. március 1., szerda

PÁNIKOLNI NEM KELL, ÉSZNÉL LENNI IGEN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.03.01.


Egyre nagyobb a bizonytalanság az Egyesült Királyság és főleg az ott élő uniós állampolgárok helyzete kapcsán, aminek az egyik következménye, hogy terjednek a hírek, melyek aztán hol igaznak bizonyulnak, hol kiderül róluk, hogy csupán arra jók, hogy rémisztgessék a már ott élő európaiakat, köztük a magyarokat is. Van azonban egy olyan joghézag, ami akár veszélyes is lehet, ha nem figyelnek oda a szigetországban élő magyarok (és más uniós tagállamok polgárai), úgyhogy arra gondoltam, erősen közszolgálati jelleggel ma erről írnék.

A helyzet úgy áll, hogy az Európai Unió tagállamaiból érkezett állampolgárok bizonyos megfelelések esetén állandó tartózkodásra jogosultak, ami alighanem elegendő lesz majd a Brexit után is a maradásra.

(Csupán zárójelben jegyezném meg, hogy a Daily Telegraph értesülése szerint Theresa May brit miniszterelnök már attól a márciusi naptól fogva korlátozhatja egyes Európai Uniós polgárok belépését Nagy-Britanniába, amikor hivatalosan is bejelenti, hogy országa megkezdi az Európai Unióból történő kilépési tárgyalásokat.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az újonnan érkezőknek például vízumért kellene folyamodniuk és korlátoznák a szociális segélyekhez való hozzáférésüket is.

A lap ugyanakkor úgy tudja, hogy a bejelentés dátuma előtt érkezett EU-migránsok jogait tiszteletben tartják, ha az Európai Unió más országaiban élő brit állampolgárok jogai sem csorbulnak. Minderről részletesebben itt olvashattok.)

Na, szóval alaphelyzetben nincs is semmi gond, ám akadnak olyan speciális élethelyzetek, amikor már lehet. Némileg zavaros ugyanis a szabályozás, melynek értelmében az uniós tagállamokból érkezők és családtagjaik használhatják ugyan a közegészségügyet (NHS), de a Belügyminisztérium szerint ez nem jelenti azt, hogy teljeskörű betegbiztosítással is rendelkeznének – hívta fel a figyelmet a Freemovement.org jogásza.

Egy konkrét eset került eddig bíróság elé, és ott a Belügyminisztérium nyert, azaz a döntés értelmében az NHS nem számít teljeskörű betegbiztosításnak. Azaz (és itt jön a lényeg) mindazoknak, akik uniós állampolgárként élnek az Egyesült Királyságban, nem elegendő az NHS-jogosultság ahhoz, hogy maradhassanak az országban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.