2017. március 8., szerda

PÁR EZER FORINTBÓL MÁR CSODÁKAT LEHET TENNI A SZEGÉNYEKKEL

ABCÚG BLOG
Szerző: ALBERT ÁKOS
2017.03.06.


Ötezer forintból lázcsillapítót kaphat három rászorult gyermek, ötvenezerből fel tudnának szerelni egy tanodát. Fél millió forint elég arra, hogy ki lehessen perelni eltitkolt közérdekű iratokat, ötmillióból pedig egy teljes hajléktalanszállót meg lehetne újítani, vagy épp egy évig foglalkoztatni egy mozgássérülteket segítő gyógypedagógust. Összeszedtünk kilenc civil szervezetet, és megkérdeztük, mire költenék az idei egyszázalékos adófelajánlásokat.

Hamarosan itt az adóbevallás ideje, ez pedig azt is jelenti, hogy rendelkezhetünk a személyi jövedelemadó egy százalékáról. Ez az a pénz, amit felajánlhatunk egy civil szervezetnek. A civil szervezetek költségvetésének fontos részét képzi az egyszázalékos adófelajánlás, a négymillió adózó magyar emberből kétmillió azonban rendszeresen elfelejt rendelkezni a pénzéről, ami így aztán a magyar államnál marad. Ezen évente közel 12 milliárd forintot bukik el a civil szféra.

Az Abcúg idén megkért kilenc civil szervezetet, hogy mondja el, mihez kezdene azzal a pénzzel, amit felajánlanának neki. Tavaly a bruttó átlagbér 257 ezer forint volt, azaz ha egy átlagmagyar felajánlja a személyi jövedelemadója egy százalékát egy civil szervezetnek, akkor durva kerekítéssel a szervezet ötezer forintot fog kapni tőle...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.