2017. március 30., csütörtök

POLITIKAI PÉNZMOSODA: SZ. BÍRÓ ZOLTÁN AZ OROSZ BOMLASZTÁSRÓL ÉS A MAGYAR NYÁJASSÁGRÓL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BARÁT JÓZSEF
2017.03.30.


A napokban kiderült, hogy Nyugaton bejegyzett, érdemi tevékenységet nem folytató cégek és moldovai bíróságok segédkezésével hogyan működött a Global Laundromat néven emlegetett orosz pénzmosoda. Valójában soha nem folyósított kölcsönök kezeseiként szerepeltek azok a cégek, amelyek feketén megszerzett pénzüket Nyugatra akarták utalni. Megtehették, miután megkent bírák Kisinyovban olyan ítéleteket hoztak, hogy nekik kell kiegyenlíteniük a moldovai állampolgárok nevén szereplő fantomcégek fiktív adósságait. Orosz cégek így 21 milliárd dollárnyi pénzt mostak tisztára, 96 ország 732 bankján keresztül 5140 céghez juttatva el a pénzt. Sz. Bíró Zoltán azt mondja: a különféle pénzmosási akciók célja, hogy orosz érdekek szolgálatára politikusokat vegyenek.

– A pénz útja rendesen brit bankokon keresztül vezetett. Londoni közlés szerint amióta Putyin hatalmon van, a központi orosz bankból egybillió dollár értékű átutalás jött. Elképesztő összeg, aminek az eredete érdekelné a brit hatóságokat, csakhogy az orosz állam nem hajlandó az együttműködésre ennek tisztázásában. Aligha véletlenül.
– Aligha. Ezt bizonyítja a „globális mosoda” működésével kapcsolatos eset is, amelyről a napokban írt a Novaja Gazeta. A moldovai hatóságoknál egy idő után leesett a tantusz, hogy valami nincs rendben a futószalagon gyártott kezességi ítéletek körül, és segítséget kértek az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálattól. Megérkezett két fiatal munkatárs Kisinyovba, róluk viszont kiderült: csak ők akartak információt szerezni mindarról, amit a moldovai hatóságok tudnak, viszont semmilyen érdemi segítséget nem adtak.
– A Global Laundromat működése mögött az azt leleplező nemzetközi hálózat moszkvai titkosszolgálati szálakat sejt. Ez megerősítheti a feltevést, hogy feketepénzeken az oroszok részben nemzetközi befolyást akarnak vásárolni.
– Feltehető, hogy ezek az összegek – magánérdekeken túl – ilyen célokat is szolgálnak. Egy hete sincs, hogy szintén Moldovában letartóztattak egy volt képviselőt. Azok közé tartozhatott, akiknek 2013–14-ben az oroszok fejenként 250 ezer dollárt ajánlottak, hogy az európai uniós társulási szerződés esedékes aláírása ellen voksoljanak. Ilyen és hasonló akciókra persze sok pénz kell, és nyilvánvaló: a különféle pénzmosási akciókkal külföldre juttatott összegek gyakran arra mennek el, hogy orosz érdekek szolgálatára politikusokat vegyenek vagy politikai posztok várományosait pénzeljék...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.