2017. március 11., szombat

SCHIFFER ESETE A NÉPSZUVERÉNITÁSSAL

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.03.11.


Schiffer András bukott politikus, aki azonban, ha teheti, hallat magáról. S mivel a politikában becsődölt, ezért most a saját szakmájában, a jogban akar jeleskedni. Ezt olvashatjuk ki a legutóbbi cikkéből, amelyet az egyik vezető internetes portálon tett közzé, és amelynek ez volt a címe: Paks2 esete a népszuverenitással. Azt gondolom, hogy, bár cikkének egyes szigorúan pozitív jogi része megállja a helyét, mégis a végkövetkeztetése elfogadhatatlan.

Mielőtt a részletekre térnék, kijelentem, hogy jómagam sem értek egyet az atomenergia felhasználásával történő energiaszükségletünk kielégítésével. Amint azt korábban is többször leírtam, a paksi atomerőmű bővítése egy elhibázott gazdaságpolitikai döntés volt, ami mellé még hosszú időre lekötelezettjévé tett bennünket az orosz medvének. De ez semmiképpen sem jelenti azt, hogy, amint azt oly sokan próbálják bizonygatni, elvesztettük volna az energiapolitikai szuverenitásunkat, különösen nem jelenti azt, hogy Magyarország elvesztette volna az egyébként sem létező szuverenitását.

Schiffer alaptétele az, hogy bár a két érdekelt között létrejött szerződést nem lehet egy népszavazás tárgyává tenni, de annak egy részét igen. Több Alkotmánybírósági állásfoglalásra hivatkozva ezt állítja: „ nem állhat elő olyan helyzet, hogy népszavazás döntése értelmében nemzetközi szerződéseket kellene felmondani, vagy tartalmukat megváltoztatni.” Ezzel persze semmi újat nem mondott a taláros testület, hiszen, amint azt Schiffer is állítja, az alaptörvény kimondja, hogy nemzetközi szerződés nem lehet a népszavazás tárgya. Az ok nyilvánvaló: ennek a népszavazásnak ugyanis lehet egy olyan eredménye is, ami szerint ezt a nemzetközi szerződést fel kell mondania az aktuális hatalomnak. Ha ilyen eset állna elő, akkor az azt jelentené, hogy ad absurdum víve a népszavazási procedúrákat, gúzsba köthető lenne az aktuális hatalom tevékenysége. Márpedig minden politikai hatalomnak jogában áll, kell, hogy jogában álljon az, hogy a politikai céljait a kényszerpályák szigorú figyelembe vételével megvalósíthassa. Erről már korábban meglehetősen sokat írtam...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.