2017. március 28., kedd

SZÁMOZOTT UTCÁK - NINCSTELENSÉGBŐL A NYOMORBA VEZET AZ ÚT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Doros Judit
2017.03.28.


Nyolcvan olyan lakás eldózerolását kezdték meg tegnap a miskolci számozott utcákban, ahol szegény, zömmel roma családok élnek. Jogvédők szerint a nyomort nem számolják fel, csak a város szélére űzik, hogy ne legyen szem előtt.

"Ez egy genocídium. Népirtás. Falurombolás. Olyan ember rendelte el, aki maga is a kisebbségi létből érkezett, nagyváradi magyarként élt Romániában, s most Miskolc kereszténydemokrata polgármestere. Olyan kormány alatt üldözik el, s teszik földönfutóvá a négy-ötgyerekes szerencsétlen cigányokat, amely a család szentségéről papol. Szégyen" - mondja Váradi Gábor, Miskolci Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, haragosan karba font kézzel, de szavait elnyomja a buldózer hangos zaja.

Omlanak a falak, száll a por.

Messziről a Bükk békés-zöld sziluettje rajzolódik ki, közelebbről betonpillérek emelkednek felfelé a darutornyok alatt. Épül az új diósgyőri stadion. Részben erre hivatkozva kezdték meg a régi vasgyári teleprész, az úgynevezett számozott utcák bontását: tavaly huszonegy házat tettek a földdel egyenlővé, tegnap pedig újabb nyolcvan eldózerolását kezdték el. Zömmel cigány családok élnek itt, a férfiak közül sokan korábban a kohászatnál dolgoztak. Kovács Attila is, aki hatvanévesen húszezer forintos járadékból kénytelen élni, mert "visszaszázalékolta" az orvosi bizottság, s nem jár neki a magasabb rokkantsági díj, sem az ingyenes gyógyszer. Utóbbit a szegénynegyedbe települt szerzetesnővérek váltják ki neki, ruhákat, s hetente egyszer friss kenyeret pedig a Máltai Szeretetszolgálat oszt. Ő maradna abban a házban, ahol leélte a fél életét, de sorsáról mások döntenek.

Miskolc vezetői láthatóan elszántak abban, hogy "kifüstölik" az utolsó roma családokat is a számozott utcákból. Ha nem is ezekkel a szavakkal, de a teljes telep megsemmisítéséről beszél Hubay György, a miskolci önkormányzat rendészeti bizottságának elnöke is, aki kérésünkre többször megerősíti: mind a 231 itteni lakást elbontják majd. Köztük azt a harmincat is, amelyet szavai szerint a Máltai Szeretetszolgálat kapott meg, hogy a legsanyarúbb helyzetben lévőknek fedelet tudjon biztostani. Ezen maguk a máltaiak is láthatóan meglepődnek, két képviselőjük csendben nézi a bontást, s hallgatja, mit mond a város képviselője. Nem nyilatkoznak, annyit azonban kiderítünk: nekik is új információ, hogy a telepen egyetlen ház sem maradhat. Ez ellentmond annak a korábban hangoztatott indoknak, hogy a stadion parkolójának kialakításához három-négy utcát bontanak le az itteni tizenkettőből, a többi azonban maradhat. Azon pedig még inkább kikerekedik a szeretetszolgálat munkatárasinak szeme, hogy Hubay György harminc felújított lakásról beszél, hisz az elmúlt egy évben mindössze négy házat tettek lakhatóvá abból a pénzből, amit az önkormányzat a krízishelyzetben lévők megsegítésére szánt..."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.