2017. március 28., kedd

TEDD LE AZT A KARÓT, RÓZSI!

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2017.03.27.


...Ezt a bevezetőt azért voltam kénytelen ilyen hosszúra nyújtani – és máris kanyarodjunk vissz a kiindulási ponthoz -, mert nem áll össze a fejemben a kép. Igen, egyfelől igazán tiszteletre méltó, hogy Rózsink nem siránkozik (durva is lenne ilyen körülmények között), ellenben aggodalmát fejezi ki azok iránt, akik szociális juttatásokra szorulnak, hogy valahogy, nagyon szegényesen megéljenek. Igen, vannak jópáran, és nem csupán zenészekről, színészekről, valaha ünnepelt művészekről van szó. Rengetegen vannak ilyenek, akik miatt persze nem Demjén Rózsinak kell aggódnia.

Hanem például és leginkább annak a regnáló hatalomnak, amelynek ő is lelkes rajongója, és amelyik magasról leszarja azokat a szerencsétleneket, akik miatt a mindenkori rendszereknél jól fekvő, nem mellesleg tehetséges zenész színpadiasan aggódik. Az elkötelezett Fidesz-szimpatizáns Demjén (félreértés ne essék, szíve joga annak lenni), a szívvel-lélekkel udvari muzsikus, a pártrendezvények kötelező darabja, a Föld könnyei című csodálatos fideszes kampánydal, vagy a brutálisan túlárazott vizes vb himnuszának szerzője, aki egyébként elismerésre és tiszteletre méltó pályát futott be, ezúttal tehát az általa imádott politikai oldal bűzös, háborús propagandáját büfögte fel egy bulvárlapnak adott interjúban.

És ahogy Demjén Ferencnek joga van azt imádni, akit akar, nekem jogom van szóvá tenni, hogy a jobb időket megélt, ünnepelt énekes egy szellemi toprongy szintjén kelti a feszültséget, burkoltan migránsozik, és mivel migránsok nem lopták meg, de még a birtokán sem gyalogoltak keresztül, cigányozással népszerűsíti az önbíráskodást. Ezen a megszólaláson pontosan látszik – csak és kizárólag ezért nem sajnálom rá az időt -, hogy mekkora kárt tesz ez a nemzeti mázzal leöntött, butaságot, tájékozatlanságot, rossz reflexeket meglovagoló politikai retorika a fejekben. Lám, Rózsi bácsi is milyen szépen elszavalta.

Számomra kiábrándító azzal szembesülni, hogy munkásságuk alapján elismerésre jogosan igényt tartó közszereplők, akik jellemzően nagy közönséghez jutnak el a munkájuk révén, ilyen módon hülyülnek el (jóindulatúan nem tekintem adottnak a mentális állapotot, inkább egy folyamat eredményének) és propagálják a szellemi moslékot. Demjén nem csupán összemossa a menekülteket a cigányokkal, és nem csupán kollektív veszélyforrásként azonosítja őket, de közben arról beszél, hogy mindenkinek joga van önhatalmúlag igazságot szolgáltatni saját magának. Hova vezet ez a sötétség, ami nem a fényérzékenység okán hordott napszemüveg mögé, hanem a fejbe szorult?

Nem először írjuk le: tragikusan rossz irányba visz az effajta felelőtlen trollkodás, amit sejtésem szerint Rózsink viszont teljesen komolyan gondolt. Azt hagyjuk a picsába, hogy a dán felmenőkkel rendelkező, Amerikából idetelepült feleség oldalán leélt 29 év után arról óbégatni, hogy mindenki a maga helyén találja meg a boldogulását, mekkora pitiánerség. Igen, tudom, ne mossuk össze ezt a menekültáradattal, ami egy óriási és összetett probléma, de pont ezért üzenem Rózsinak is: ahogy ő, úgy én sem szeretném, ha számolatlanul özönlenének Európába a terroristáknak kikiáltott menekültek. Viszont ettől a háborús állapotokat idéző migránsellenes hangulatkeltéstől a probléma nem oldódik meg, ellenben az idegengyűlölet garantáltan ittmarad.

Kettő. Milyen ország az, ahol egy neves és hírneves énekes nyíltan beszél arról, hogy ő úgy gondolja a törvényességet a helyére állítani, hogy egy szőlőkaróval átmegy a szomszédba hadonászni, mert valamit elvittek tőle, és ő pontosan tudni véli, ki volt a tolvaj? Az önbíráskodás tudtommal büntetőjogi kategória, és én egyáltalán nem gondolom, hogy Demjén Rózsinak vagy bárkinek ebben az országban feladata vagy joga lenne ilyen módon rendezni a kínkeserveit. Ha jól sejtem, ez a rendőrség dolga, nevezetesen az, hogy megvédje a polgárokat, jelen esetben az, hogy törvényes vagyonvédelmet biztosítson annak a Demjénnek, akinek a birtokát rendszeres támadások érték/érik.

És ezzel egyáltalán nem vitatom el a felháborodás jogát, de mégiscsak érdekelne, hogy a szőlőkarón innen és túl, mit gyakorolsz te a lőtéren? Majd legközelebb lelövöd a rácson keresztül bemászó roma (!) kisgyereket, ahelyett, hogy a rendőrségen toporzékolnál, hogy cselekedjen? Szeretett kormányod azt ígérte, hogy két hét alatt rend lesz, akkor most mi van? Baranyában neked kell a szőlőkarót bevetni, mert nincs aki megvédjen? Az öblös cigányozás rendben van, ha többre nem futja, de látni kéne, hogy ez sem fogja megoldani a problémát, mint ahogy az extra-sodronyaid sem a menekültkérdést.

Szerintem tedd le azt a karót, Rózsi! Vannak még sokan ebben az országban, akik szerint nem az az élet rendje, hogy fanyelű konyhakésekkel megyünk át a szomszédba számonkérni a lopott szajrét. Erre sem erkölcsi, sem jogi alapja nem lehet senkinek. Még neked se. A respektet már kivívtad másképp, ezzel csak a megvetést érdemelnéd ki.

Ha már úgyis annyira aggódsz a nyomorúságban tengődő pályatársaidért, akiket cserbenhagyott a gondviselés, inkább tegyél valamit az érdekükben. Ahelyett, hogy szeretett nemzeti kormányod agymenéseit a gyakorlatban alkalmaznád és a közveszélyes butaságot terjesztenéd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.