2017. március 23., csütörtök

TÉNYLEG A "FIATALOK KÁNAÁNJA" MAGYARORSZÁG?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: OrianaF
2017.03.23.


Balogh Zoltán emberi erőforrás-miniszter (Emmi) derűlátó volt a Magyar Ifjúság Kutatás 2016. évi eredményeit látva. Mint elmondta: egy „derűlátó, optimista, vagány” nemzedék válik épp felnőtté. Az SOS Gyermekfalvak felkérésére készült kutatás azonban nem fest ilyen derűs képet, sőt, az MTA adatai is inkább egy másik kutatást igazolnak. A gyerekek fele ugyanis szorong, az életükkel elégedetlen fiatalok aránya sokkal magasabb, mint a környező országokban. Még mindig sokan készülnek külföldre, és aggódnak a jövőjükért. A saját lakás és a 200 ezernél nagyobb fizetés is inkább csak álom a magyar fiatalok számára.

Ellenkező vélemények
Február 13-án hozták nyilvánosságra a Magyar Ifjúság Kutatás 2016. évi eredményeit. Balog Zoltán a Magyar Tudományos Akadémián elmondta: a kutatást 2000 óta négyévente folytatják le mindig azonos módszertannal, tavaly nyolcezer magyarországi és – első alkalommal – négyezer határon túli 15-29 éves fiatalt kérdeztek meg.
Az adatokról – az MTI szerint – nem mondott a miniszter ennél konkrétabbat, ám Székely Levente, a másik, az SOS Gyermekfalvak megrendelésére készült felmérést készítő Kutatópont kutatási igazgatója igen. Szerinte az MTA adatai sem éppen a miniszter derűlátását, inkább a másik kutatást igazolják.
Önértékelés, Önkép
A gyerekek fele ugyanis saját bevallása szerint szorong valami miatt (56,6  százalék), és nem bízik magában (41,3 százalék), a középiskolások harmada pedig úgy gondolja, hogy szülei nem elégedettek vele. Ez az SOS Gyermekfalvak kutatásából derül ki, amelyben 1000 középiskolás fiatal szerepelt az ország minden részéből.
A fiatalok közül minden negyedik-ötödik elégedetlen magával, a rosszabb anyagi körülmények között élők között ez gyakoribb. Minden második magát szegénynek valló gyereknek, és minden harmadik gyereknek, akinek elváltak a szülei vannak ilyen problémái...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.