2017. március 25., szombat

TÉRKÉP A NAGYVÁROSOK FÁIRÓL

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2017.03.24.


Massachusetts Institute of Technology (MIT) Senseable City laboratóriuma kifejlesztett egy szoftvert, amely térképszerűen mutatja be 13 nagyváros fás területeit. A Google Street View elemzése alapján tiszta képet lehet kapni arról, hogy miként értékelhetők a feltüntetett adatok és a Green View index még abban is ad tanácsot, hogy hiányosságok esetén hol, mi a teendő. A kutatók ennek alapján indították el a Treepedia-programot.

A fák mennyisége a városok fontos mutatója. Ma, amikor a szennyezettség, a felmelegedés egyre fullasztóbbá teszi a levegőt, a fák porszívóként működnek, csökkenésük katasztrofális következményekkel járna.

A térkép alapján ki lehet számítani a fasűrűség átlagát negyedekre, utcákra lebontva, a különbségeket az egyes városok között. Így derült ki, hogy a vizsgált 15 nagyváros közül a legjobban fásított Szingapúr 29,3 %-os átlaggal, megelőzve a 25,1%-os Vancouvert, a leggyengébb pedig Párizs 8,8%-kal. De a sereghajtók között van Torino, London New York és Los Angeles is. A listát folyamatosan bővítik.

A kutatók tervezik a továbbiakban a lakosság bevonását a programba. A helybeliek fotói, fák állapotáról adott információik teljesebbé tehetik a térképét, pontosíthatják a feladatokat a helyi adminisztráció számára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.