2017. március 11., szombat

TÖRVÉNYBEN RENDELNÉK EL A GYERMEKEK KONTÉNERBEN VALÓ FOGVATARTÁSÁT

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: dr. Pardavi Márta
2017.03.11.


A Magyar Helsinki Bizottság levélben fordul dr. Áder János Köztársasági Elnök Úrhoz annak érdekében, hogy a Parlament által március 7-én elfogadott T/13976. számú törvényjavaslatot ne írja alá, hanem azt küldje meg az Alkotmánybíróságnak az Alaptörvénnyel való összhang vizsgálata céljából. A Magyar Helsinki Bizottság álláspontja szerint az elfogadott, de még ki nem hirdetett törvény számos ponton alaptörvény-ellenes.

A kifogásolt szabályozást Niels Muznieks, az Európa Tanács Emberi Jogi Biztosa, Zeid Ra"ad Al Hussein, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosa is kritizálta. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának március 7-én kiadott állásfoglalása szerint is súlyosan aggályos a menedékkérők automatikus fogvatartása.

Abban az esetben, ha a szabályozás hatályba lép, nőket és gyerekeket fognak magyar hatóságok mindenféle bírói kontroll nélkül konténerekben fogva tartani. Ha ez nem vet fel alkotmányos aggályokat Magyarországon, akkor valóban nehéz lesz fenntartani azt az állítást, hogy hazánk tiszteletben tartja az alapvető emberi jogokat.

A részletes jogi érvelését is tartalmazó teljes levél:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.