2017. március 27., hétfő

ÚJ VILÁGREND, ÚJ SAJTÓETIKA - SZINTET LÉPETT A KORMÁNYPROPAGANDA AGRESSZIVITÁSA

HVG.HU - NYÜZSI
Szerző: Balavány György
2017.03.27.


Tíz éve Pokorni Zoltán a Fidesz alelnökeként még kirohant az ATV-stúdiójából, mert Kálmán Olga megkérdezte, mit gondol Orbán egyik nyilatkozatáról. Ezután pártja bojkottált „kormányközeli” csatornákat, így tiltakozva az ellen, hogy felrúgják a pártatlanság elvét. Szó, ami szó, gyakorta tényleg felrúgták. De ma? A médiapiac hűlt helyén zakatoló fideszes propagandagépezet az Origótól a TV2-n át a hirado.hu-ig szemünk láttára darálja fel a normalitás maradékát, nem csak önmagukat rántva szédítő mélységekbe, hanem az úgynevezett közbeszédet és közgondolkodást, valamint a médiaszakmát is. Mindezt a mi pénzünkből.

Csak a múlt héten két riporttal lépett szintet az ostobasággal párosult agresszivitás a Fidesz-sajtóban.

„Azt gondolja, hogy ez egy normális párbeszéd, hogy megszégyeníti a nemzeti ünnepet azzal, hogy füttyög?!” – rikácsol Jurák Katalin, a Pesti Srácok munkatársa, miközben egy ellenzéki politikus, történetesen Juhász Péter, füttyszóval demonstrál a miniszterelnök március 15-i beszéde alatt. „Ne lökdössön, kérem” – mondja Juhász a riporternek, majd elfordul. „Miért fordít nekem hátat, uram?! A nemzeti ünnepet megszégyeníti?! És hazudik folyamatosan?! Nem szégyelli magát? Jól érzi magát?! Magát a magyar emberek nem választják meg!" – üvölti magából kikelve Jurák. Néhány másodperc elteltével ezt mondja a mikrofonba szomorúan: „Nagyon sok indulat, indulatos szó hangzik el.” Aztán megszólít egy tüntetőt, de rövidesen vele is ordítozni kezd, hogy, úgymond, miért nevezi Orbán Viktor rendszerét diktatúrának, hiszen ha diktatúra volna, akkor nem szabadna azt mondani, hogy diktatúra van. „Mennyire tartja intelligensnek magát? Ha Orbán diktátor volna, maga most börtönben ülne!” (E klasszikus paradoxon egyébként része az úgynevezett kormánykommunikációnak, csak ilyen velőtrázó regiszterben még nem hallottuk.)

És mikor a Pesti Srácokat prostisrácoknak nevezi az egyik tüntető – ki is fejtve, hogy azért gondolja így, mert szerinte pénzért eladják a sajtószabadságot a hatalomnak – a riporternő közli, hogy lekurvázták, valamint hogy ő, ellentétben vitapartnereivel, nem unintelligens, hanem „profi újságíró”, akinek „három diplomája van”.

Meg is néztem gyorsan a háromdiplomás profi újságíró személyes honlapját, a magyar helyesírás alapvető szabályait például nem ismeri. De ez mellékszál...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.