2017. március 21., kedd

ÜLLŐI ÚTI METALART: AZ ÁLLAMTITKÁR ELISMERTE A RÁKKELTŐ ETILÉN-OXID-SZENNYEZÉST

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Erőss Gábor
2017.03.21.


...Tegnap – parlamenti azonnali kérdésre válaszolva – Pogácsás Tibor BM-államtitkár elismerte, hogy valóban megtörtént az, a lakosság egészségét is veszélyeztető környezetszennyezés, amiről először én adtam hírt, nyolc nappal ezelőtt. Állítólag senki nincs veszélyben Józsefvárosban, a Tisztviselőtelepen, az Üllői út környékén vagy a Heim Pál Gyermekkórházban…

Az államtitkár szerint a „szaghatás” elmúlt (ezt a lakók is megerősítették, s én is így tapasztaltam). Az államtitkár az Országgyűlés plénuma előtt elmondta, hogy a katasztrófavédelem méréseket végzett, bevonva a csatornázási műveket, és át is mosták a csatornát, továbbá 11 csatornanyílásba (víznyelő aknába) beépítettek egy-egy záróelemet. A mérések – ahogy én is megírtam – magas etilén-oxid koncentrációt mutattak ki (az etilén-oxid súlyosan rákkeltő hatású!), ezért volt szükség a csatorna átmosására és lezárására. A Pest Megyei Kormányhivatal természetvédelmi osztálya ellenőrzi a céget.

A Párbeszéd szerint azonban ez csak a „jéghegy csúcsa”: a főváros szívében, több kórház és a Fradi-pálya tőszomszédságában működő, Metal-Art nevű, veszélyes hulladékokat évi több tízezer tonna mennyiségben feldolgozó cég már több ízben bizonyítottan megszegte a környezetvédelmi előírásokat, és különböző környezetszennyezések írhatók a számlájára (nehézfémek stb.). Kárelhárításra és külön monitorozásra is kötelezték. Épp ezért kértem ki – először képviselőként az önkormányzat testületi ülésén, azután közérdekű adatigénylés formájában is – a katasztrófavédelem és a többi hatóság mérési eredményeit.

De mivel a hatóságoknak egyelőre nemigen akaródzik kiadni az adatokat, megszerveztünk egy akkreditált mintavételt (fúrt kútból, talajvízből), amit egy szintén akkreditált kémiai labor fog elemezni (nehézfém-szennyezés, cianidok, TPH stb.).

Az esetleges szennyezés feltárása kapcsán szakmai egyeztetést folytattunk a Greenpeace szakembereivel is; ők szintén vizsgálódnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.