2017. március 26., vasárnap

VAN AZ A PÉNZ

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: Tóta W, Árpád
2017.03.25.



Nem olyan országra van szükségünk, ahol gazdagnak lenni bűn, hanem ahol minél többen hihetnek abban, hogy munkával és tehetséggel meggazdagodhatnak.

Hétfőn 437 millió forinttal emelkedett a vizes-vébé költsége: sikerült szerződést kötni a formaruhákról, meg elszállásolni a médiamunkásokat. Százmilliárd fölött jár az egész buli, nyilván ennek töredékét se fogja behozni, pár hónappal utána pedig ugyanúgy felejt el a világ bármilyen rekordot és győzelmet, ahogy elillant a tavaly nyári focimámor.

415 milliárdot áldozott az állam látványsportokra hat év alatt; de ez csak a társasági adóból átutalt összeg, nincsenek benne a más forrásokból megépített stadionok, állami cégek szponzorációi, egyebek. Itt-ott elcsöppent félmilliárdok, amikből például életveszélyes és használhatatlan dzsúdócsarnok épült Cegléden. A meccsekre továbbra se nagyon mennek ki élő emberek, de nem is kell nekik, mert a fontosabb eseményeket kizárólagos joggal közvetíti a közmédia. Amely az ilyen előjogok mellé nyolcvanmilliárd forintot kap idén, mint minden évben.

Nem lexikont írok, úgyhogy nem folytatom tovább, ennyiből is látszik, milyen nagyságrendűek csak a teljesen értelmetlenül elfolyó összegek. Ezekben is vannak korrupciós tételek, de inkább ne is számoljuk bele azt, amit minden fedőtörténet nélkül egyszerűen csak ellopnak, meg begyömöszölik a különféle bugyikba. Az már a gonosz kormányzás témája. Elég a rossz kormányzás eredményeivel és rezsijével szembenézni.

Felsőoktatásra ez az ország szűk kétszázmilliárdot költ, és ebben benne vannak a zugfőiskolák. Tehát pusztán a fölöslegesen eltapsolt pénzből lehetne Magyarországnak kétszer ennyi egyeteme, vagy kétszer jobbak. Lehet vitatni, hogy az hasznosabb befektetés-e, mint üres stadionokból rossz meccseket közvetíteni két kormányhirdetés között. De ez az a fajta vita, amiből menekül a legteflonabb arcú kormánybiztos is.

Nyugodtan át lehet számolni lélegeztetőgépre. Ezeken a tételeken végignézve nem annyira légből kapott még az sem, hogy több pénz kell az embereknek. Nyilván ezt vette észre Botka László, amikor felült a vörös páncélvonatra, és elővette a jó öreg szociális demagógiát. Kár, hogy ez úgy hangzik: fizessenek a gazdagok.

Persze aki érdemtelenül, csalással és visszaéléssel szerezte a vagyonát, annak a hátára kell térdelni, és vissza kell venni tőle. Ehhez elég legfőbb ügyészt cserélni az első percben, aztán énekelnek a madárkák maguktól. Az első tenor maga Polt Péter lesz. De erre nem azért van szükség, hogy féljen és szívjon, aki tehetős. Pont azért, hogy ne legyen ciki, ne járjon bűntudattal a becsületesen szerzett gazdagság...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.