2017. április 2., vasárnap

A CEU-ÜGY: A KORMÁNY RÁNK ZÁRJA A PINCEAJTÓT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KAPELNER ZSOLT
2017.04.01.


Lázár János politikai hisztériának nevezte a CEU-ügyet, és ebben mintha lenne is valami. Tényleg, mit problémázunk azon, hogy a kormány önkényesen be akarja záratni Magyarország legjobb egyetemét? Elvégre ez egy magánegyetem, ahová különben is nagyrészt külföldiek járnak. Érthető persze, hogy az oktatók féltik az állásukat, a hallgatók a diplomájukat, a hazai tudományos élet a külföldi összeköttetéseit, amit a CEU biztosít, de aki sem nem tudós, sem nem hallgató, annak mi köze az egészhez? Úgy tűnhet, a CEU-ügy egyáltalán nem a mi ügyünk. Pedig dehogynem.

Igaz ugyan, hogy az efféle önkényes törvénykezés az egész magyar felsőoktatás autonómiáját és jogbiztonságát fenyegeti – ma lex CEU, holnap, lex ELTE? De az egyetemi autonómiára nem ez lesz az első, és alighanem nem is az utolsó csapás; a kancellári rendszer és az államnak való végtelen kiszolgáltatottság így is csaknem a földdel tette egyenlővé a felsőoktatás függetlenségét. A CEU esete csepp a tengerben. Ennek az egyetemnek az ügye elsősorban mégis másért kell, hogy érdekeljen minket.

A kormány hosszú ideje azon dolgozik, hogy úgyszólván “ránk csukja” az országot. Egy olyan furcsa, elhagyatott hellyé akarja alakítani, amely nem csak az olcsó repjegy és alkohol miatt idelátogató külföldiek, de az itt élők számára is idegen és megérthetetlen. Különös, folyton változó szabályok szerint működik, amelyek szinte senki érdekeit nem szolgálják egy nagyon szűk csoporton kívül - egy hely, amely egyre kevésbé a miénk, és amelyre kevésbé lehetünk büszkék.

Egy olyan hellyé akarja alakítani, ahol teljesen rendben van, hogy a jegybankelnök képtelen letenni egy középfokú szakmai nyelvvizsgát – egy olyan feladat ez, amelyben nem egy huszonéves alapdiplomás remekelni szokott. Egy olyan hellyé, ahol senki nem lepődik meg, hogy a miniszter nem ismeri a “liberal arts college” kifejezést – amely természetesen nem liberális egyetem, hanem humán- és társadalomtudományi főiskola, hát van ilyen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.