2017. április 2., vasárnap

A HÉT LEGGYAKORIBB TÉVHIT A CEU-RÓL

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Facebook
2017.04.02.


Molnár András, a CEU volt hallgatója osztotta meg a Facebookon a szerinte hét leggyakoribb CEU-hoz kötődő tévhitet, és azoknak a cáfolatát...:

1. A CEU egy egyetemnek álcázott politikai szervezet, amelynek legfőbb célja Magyarország kormányának megbuktatása. HAMIS. A CEU egy politikailag független, autonóm intézmény, amelynek elsődleges funkciója az oktatás/kutatás. Ezt egyértelműen alátámasztja számtalan nemzetközi statisztika és rangsor, amelyek alapján a CEU rendre az ország, sőt a közép-európai régió egyik legrangosabb intézménye. Ezen felül számos tudományos területen világszínvonalú kutatásnak ad otthont.

2. A CEU-t Soros György irányítja, és meghatározza az ottani tudományos diskurzust. HAMIS. Soros György már a CEU alapításakor is világosan leszögezte, hogy semmilyen módon nem kívánja befolyásolni vagy meghatározni a CEU-n folyó szakmai munkát, ezzel teljesen szabad kezet adva a tanszékeknek és kutatási központoknak. A tanszékek programjainak többsége semmilyen módon nem kötődik az aktuálpolitikához.

3. A CEU élősködik a magyar államon és állampolgárokon. HAMIS. A CEU egyetlen forint állami támogatást sem kap, tehát működése nem von el forrást más felsőoktatási intézményektől. Ezzel szemben, a CEU minden évben több százmillió forintnyi adót és járulékot fizet be, ezzel is támogatva a költségvetést. Továbbá, a CEU több, mint 1200 embert foglalkoztat (ebből több, mint 800 fő nem oktató, hanem adminisztratív és egyéb feladatokat ellátó személyzet), akiknek jelentős része magyar állampolgár.

4. A CEU működése / pénzügyi helyzete átláthatatlan. HAMIS. A CEU minden naptári évről beszámolót készít, és azt nyilvánossá teszi. A 2015-ös például itt érhető el.

5. A CEU-n folyó képzések nem akkreditáltak / nincs működési engedélyük. HAMIS. A CEU érvényes, határozatlan időre szóló működési engedéllyel rendelkezik, képzései pedig akkreditáltak.

6. A CEU egy zárt, elit csoport. HAMIS. A CEU egyik kiemelt célja a nyitott társadalom erősítése, amely a közhiedelemmel ellentétben nem a vadkapitalizmus és/vagy liberalizmus szinonimája, hanem a párbeszéd-alapú társadalmi együttműködésé, valamint a szakmai vita alapú, átlátható döntéshozásé. Olyan kiemeleten fontos társadalmi témákkal foglalkoznak, mint a környezetvédelem és fenntarthatóság, kisebbségek helyzete és integrációja, vagy a korrupció tanulmányozása és visszaszorítása.

7. A CEU egy elszigetelt jelenség a fővárosban, és nincs hatással a hazai felősoktatásra / kutatásra. HAMIS. A CEU számos magyar egyetemmel és tudományos műhellyel együttműködik. Sok magyar állami egyetemen kifejezetten bátorítják az alapképzéses hallgatókat arra, hogy a CEU-n folytassák doktori (vagy mesterfokú) tanulmányaikat, hiszen a CEU-n világszínvonalú képzésekben vehetnek részt. A CEU megszűnése (elköltözése) katasztrofális következményekkel járna a teljes magyar felsőoktatás és tudományos élet számára: a CEU megszűnése milliárdos nagyságrendű EU-s kutatási forrásokat vonna ki az országból, valamint számos tehetséges magyar hallgatót kényszerítene külföldi továbbtanulásra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.