2017. április 6., csütörtök

A MEGSZELIDÜLT SZERB NACIONALISTÁK ORBÁNNÁL KAMPÁNYOLTAK, ÉS BEJÖTT NEKIK

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2017.04.05.


A Szegedi Kattintós száguldó riportere a vajdasági Gyálán egy vegyesbolt előtti szemetesnél találta azt a sokat mondó választási szóróanyagot, melyből kiderül, hogy Aleksandar Vučić jelenlegi miniszterelnök Orbán Viktor és Pásztor István társaságában hirdeti, fontos, hogy Gyorsabban - erősebben – jobban teljesítsen Szerbia, és ennek záloga az ő elnökké választása. Azt csak zárójelben jegyezzük meg, hogy Vučić pártja soha nem számított a magyarok nagy barátjának, ráadásul az imént említett szórólapon kizárólag szerbül szólítja meg választóit az Orbánnal kampányoló miniszterelnök.

A szerb radikálisok báránybőrbe bújtak ugyan, mégis ők számítanak a balkáni nacionalizmus egyik legerősebb politikai erejének. A Szerb Haladó Párt színeiben vasárnap megválasztott Vučić annak a Tomislav Nikolić-nak a köpönyegéből bújt elő, akit rövidesen váltani fog az elnöki székben. Nikolić 2008-ban a Szerb Radikális Pártból kiválva alapította meg azt a pártot, mely most már az Európai Unió irányában is nyitott, ugyanakkor ügyesen lavíroz az EU és Oroszország között.

Mint az Indexnek a választások előtt publikált összefoglalójából kiderül, Vučić múltja korántsem makulátlan. A hírhedt Vojislav Šešelj-féle radikálisoknak üdvöskéjeként kezdte pályafutását, Slobodan Milošević rendszerének utolsó éveiben információs miniszterként szolgálta az egyre sötétebb rezsimet. Az 1999-es NATO-bombázások idején ő volt Szerbia tájékoztatási minisztere, a világ televízióit bejárták azok a hazugságok, amiket a szerb haderő sikereiről terjesztett. Ha Magyarországon elcsalták a rendszerváltást, akkor mit mondjunk Szerbiára?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.