2017. április 13., csütörtök

A TÉT MÁR RÉG NEM A CEU, VAGY A CIVILEK - SOKKAL TÖBBRŐL VAN SZÓ - MEDDIG BÍRJA ORBÁNÉK A NYOMÁST?

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.04.12.


A hazai tömegtüntetések mellé most beszállt az Egyesült Államok kormánya is. De a rezsimnek még eltarthat egy ideig, míg felismerik, hogy elmentek a falig. 

Az Amerikai Egyesült Államok kormánya azt várja a magyartól, hogy ne alkalmazza a CEU bezáratására hozott törvényt. Erről Mark C. Toner, az USA külügyminisztériumának szóvivője beszélt tegnapi sajtótájékoztatóján.
Egy újságíró azt kérdezte a szóvivőtől, hogy hozzá tud-e tenni valamit ahhoz, amit Hoyt Yee államtitkár-helyettes a CEU ügyében már Budapesten elmondott.  A szóvivő válaszát a 444 idézte pontosan, legyen elég nekünk a lényeg:
  1. Nagyon aggasztónak találják a CEU-törvényt; veszélyezteti a CEU további működését.
  2. A szabad kutatás és gondolkodás ügye van itt a középpontban.
  3. A törvény szerintük több más amerikai egyetem oktatási programját is veszélyezteti Magyarországon, úgyhogy ez az ügy a CEU-n is túlmutat.
  4. Az Egyesült Államok tisztában van a helyzettel, tárgyaltak a CEU-rektorával.
  5. Úgyhogy sürgetik Magyarország kormányát, hogy függesszék fel a törvény végrehajtását.
Milyen következtetést vonhatunk le ebből?
Ha Orbánnak külpolitikai célja volt a CEU bezárásával (államközi egyezmény, találkozás Trumppal), akkor ez csúnyán a visszájára fordult:
ezek után nemhogy találkozni nem akarnak vele, de még jobban elszigetelte és rossz hírét keltette Magyarországnak és kormányának. Kérdés, hogy Putyin mit ígért neki és mennyire van ténylegese befolyással Orbánra.

Amerikai-nyugati oldalról a CEU-törvény tehát teljes bukás lehet.

Ha viszont Orbán ezzel akarja kiszakítani az országot az EU-ból és a NATO-ból, illetve a demokráciák közül, pont jó irányba igyekszik.
Ez az irány azonban bizonyosan nem találkozik a magyarok nagy részének elképzelésével: a legtöbben pontosan tudják, milyen orosz fennhatóság alá tartozni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.