2017. április 27., csütörtök

A VILÁG VEZETŐ LAPJAI ORBÁNT ÁLLÍTANÁK MEG BRÜSSZEL HELYETT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.04.27.


A világ vezető lapjai egyöntetűen úgy látják, hogy eddig és ne tovább! Orbán Viktor túlment minden határon és az EU csak saját magát sodorja veszélybe, ha ezúttal is ráhagyja. Csakhogy az európai kereszténypártok továbbra is kitartanak saját, jól bejáratott megalkuvásuk mellett. A jelek szerint az unión belüli hatalom többet ér a sokat hangoztatott értékeknél.


Financial Times

A vezércikk sürgeti, hogy Európa mutassa meg az illiberális magyar vezetőnek, hol húzódnak számára a korlátok. Merthogy az orbáni illiberális demokrácia sérti az EU értékeit. Legújabban megszigorította a külföldi egyetemek szabályozását, ám ez kikényszerítheti, hogy a CEU lehúzza a rolót. A tanszabadság elleni támadás beletartozik a hadjáratba az idegen támogatásban részesülő civil csoportok ellen. Az eljárásmód Putyint idézi. Orbán azt hiszi, hogy Soros beleavatkozik a nemzet ügyeibe, amikor NGO-kat és ellenzékieket segít. De igazából arra jó, hogy legyen egy újabb külső ellenség, akin ütni lehet. A politkus évek óta fittyet hány Brüsszelre, miközben leépíti a demokráciát és a jogállamot. Pillanatnyilag pedig a jelek szerint még közvetlenebb támadást indított az unió hazai népszerűségének meggyengítésére. Pedig az ország sokat profitált a tagságból, ám az kötelezettségekkel is jár, beleértve hogy be kell tartani a legmagasabb demokratikus normákat. Viszont Orbán módszeresen aláássa azokat, de idáig igen gyenge volt az EU reakciója.

A Timmermans által belengetett szerződésszegési eljárás nem nagy ügy. Brüsszelnek hatékonyabban kell élnie a rendelkezésére álló korlátozott eszközökkel. Sokkal éberebbnek kellene lennie akkor is, amikor az uniós pénzek elsikkasztásával kapcsolatos vádakat vizsgálja. Merkel pedig erős jelzést küldhetne oly módon, hogy kezdeményezi a Fidesz kizárását az Európai Néppártból. A német kereszténydemokraták idáig elutasították ezt a megoldást, féltvén az EPP strasbourgi többségét. Orbán megfeji az unió alapjait, közben pedig halovány válaszra számít az EU-tól, jóllehet leplezetlenül támadja annak értékeit. Ám ez nem maradhat büntetlenül, ha az unió fel akarja tartóztatni őt és az illiberális hullámot Kelet-Európában.

FAZ

A német konzervatív lap elsőoldalas kommentárja úgy ítéli meg, hogy Orbán Viktor a vörös vonalon mozog. Számára az unió eszköz a saját politikai játszmához, hogy bebiztosítsa és erősítse a hatalmát, de vigyáznia kell, nehogy túlfeszítse a húrt. A kormányfőnek ugyanis szüksége van az EU-ra, a tagságtól függ az ország biztonsága és gazdasági fejlődése. Ezért Orbán pragmatikusan viselkedik, amikor a Tanács ülésein fontos döntések kerülnek napirendre. A külpolitikában azonban a Brüsszel által kölcsönzött súlyt használja ki, amikor a közösség rovására olyanokkal kokettál, mint Putyin. Hogy Moszkva udvarol neki és nem koldusként kezeli, az a magyarok uniós és Nato-tagságával függ össze. A belpolitikában a miniszterelnök ellenségképként alkalmazza az uniót, hogy zárja a Fidesz sorait és mozgósítsa a híveket.

Idáig mindez bevált, mert Orbán jó taktikus. de ügyelnie kell, mert minél tekintélyelvűbb lesz az uralma, annál nehezebben tudja majd leszerelni a szóáradattal Brüsszelt. És minél gyengébbé válik az EU, annál inkább nő a veszély, hogy Orbán a saját létalapját veri szét. Ő ugyanis arra épít, hogy az unió nemigen tud mit kezdeni a jól kiszámított jogsértésekkel. Ám minél inkább forgolódik ide-oda a vörös vonal két oldalán, annál nagyobb gondot jelent a többiek számára. Ezért legfőbb ideje, hogy egyértelműen megmondják neki, ez így nem mehet tovább...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.