2017. április 18., kedd

AKÁR A CIVILEKET TÁMOGATÓ HATÁRON TÚLI ÉS KÜLFÖLDÖN ÉLŐ MAGYAROKAT IS LISTÁZHATJA A FIDESZ CIVIL TÖRVÉNYE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.04.18.


Szerdán kerül a parlament elé a civil törvény. Akinek kétsége van afelől, hogy ez a törvény egy politikailag motivált kreálmány, annak csupán végig kell néznie, milyen erősen gumi-jogszabályról beszélünk. Ugyanis a törvény több pontjának jelenlegi formájáról több általunk megkérdezett jogász sem tudja megmondani, milyen hatással jár majd.

A törvény lényege, hogy az a szervezet, amely legalább 7,2 millió forintnyi külföldi támogatást kap közvetve vagy közvetlenül, külföldről finanszírozott szervezetnek számít. Ezeknek a szervezeteknek online (a törvény szövege szerint, például, a Facebook-oldalukon is) jelezniük kell ezt a státuszt, a hivatalos papírjaikba is bekerül, és ha elmulasztanak mindennek eleget tenni, illetve a hatóságot értesíteni a 7,2 millió forint külföldi támogatás meglétéről, akkor megszüntethetőek. Emellett pedig nyilvánosságra kell hozniuk, kik támogatják őket külföldről.

Mi az a külföldi támogatás?


Csakhogy a törvény egyszerűen nem írja le, mit jelent a külföldi támogatás. Se azt pontosan, hogy mire értendő a közvetve vagy közvetlenül. Nem egyértelmű, hogy az utalás helye, vagy az utaló személye határozza-e meg azt, hogy a támogatás külföldi.

A valószínűbb verzió az, hogy az utalás helyét tekintik külföldinek majd. Hiszen nehéz megmondani egy PayPal-fiók vagy egy bankszámla alapján, hogy milyen állampolgársága van az utalás feladójának. Ez a verzió viszont azt jelentené, hogy számos magyar állampolgár utalása külföldinek számít majd.

Hiszen ha valaki Londonban él és nincs hazai bankja, akkor külföldi bankból kell utaljon.

Ezzel pedig nem csupán az a probléma, hogy ellentétes a törvényalkotó szándékával (kivéve persze, ha a törvényalkotó szándékának nem azt gondoljuk, hogy rögtön kicsinálja a civil szférát, mert akkor egyezik), hanem az is, hogy a 7,2 millió forintnyi külföldi támogatást elért szervezetek esetében minden magyar támogatónak, aki külföldről utal, nyilvánosságra kerül a neve, és ezáltal ő is megbélyegződik.

Persze lehetséges, hogy nem ez lesz a helyzet, és állampolgársághoz, illetve bejegyzés helyéhez fogják kötni a külföldi támogatás tényét a törvényben, vagy valamely végrehajtási rendeletben. De erről ma még nem tudunk semmit, mert a törvényalkotó Fidesz nem mond semmit. Nyilván nem véletlenül...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.