2017. április 18., kedd

ÁTLAGOSAN 52 EZER FORINTOT KELL FIZETNI AZ ORVOS ZSEBÉBE EGY SZÜLÉS LEVEZETÉSÉÉRT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Csikász Brigitta
2017.04.18.


Egy orvos 160 ezer forintot kért egy ügyeletben elvégzett szülésért, pedig nem ő volt a fogadott orvos, és ezt azzal magyarázta, hogy a műtő bérleti díját és a műtőben lévő csapatot is meg kell fizetni. Az ilyen esetek miatt is nyilatkozta azt Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház igazgatója a Magyar Nemzetnek egy hete, hogy az egészségügy rendszerébe kártékonyan beleivódott paraszolvenciától csak hosszú távú program révén lehet megszabadulni.

„Hálapénz mindig is volt, van és mindig is lesz!” és „A hálapénz korrumpálja az egész egészségügyet. Minden áron meg kellene tőle szabadulni. Felesleges elemezni, be kell tiltani, és büntetni kel. Ha nem így lesz, soha nem lesz semmi jobb.” Többek között ilyen véleményeket írtak be a hozzászólók különböző lapok internetes oldalain Velkey György április 13-i, nemzetes interjújára reagálva.

A Bethesda Gyermekkórház igazgatója szerint ezen a téren tisztább helyzetet teremtene, ha az intézményben a pluszszolgáltatásoknak előre meghatározott díja lenne. „A paraszolvencia nagyon mélyen beivódott a magyar egészségügy működésébe, rengeteg kárt tesz, de a jelenlegi helyzetben az egészségügy működéséhez sajnos nélkülözhetetlennek tűnik. A problémára egy célzott, hosszú távú programmal kellene reagálni, pusztán a bérek emelése a megszüntetéséhez nem elegendő.” Velkey fontosnak tartotta megismerni, hogy miért adják a betegek a hálapénzt. „Sok esetben ez ugyanis nem a hála kifejezésének eszköze, hanem burkolt szolgáltatásvásárlás.”

Ezt, mint megjegyezte, tudományos felmérések állítják. Egy ilyet közölt a Bors is. A szülészeti paraszolvenciát vizsgáló kutatás szerint az esetek több mint háromnegyedében adtak az emberek hálapénzt a szülésért, átlagosan mintegy 52 ezer forintot.

Az igazgató elmondta azt is, hogy egészségpolitikai támogatás és esetleges jogszabály-módosítás esetén tervezik bevezetni néhány év múlva azt, hogy aki nem választ orvost és nem vesz igénybe pluszszolgáltatást, annak a kórházban a szülés teljesen ingyenes lesz. Ezzel együtt ugyanakkor meghatároznák, hogy mi az a többlet, amit jelenleg hálapénzzel váltanak meg.

A gyermekkórház igazgatójának véleményét és terveit több lap is szemlézte, s bőven akadtak ezzel kapcsolatban vélemények. Volt olyan hozzászóló, aki szerint a hálapénz korrumpálja az egész egészségügyet és meg kell tőle szabadulni. Akadt, aki annak adott hangot, hogy a hálapénz soha nem fog eltűnni teljesen. „Nem látok se kiutat se megoldást, mert a hálapénz annyira a társadalom része, hogy azon változtatni nem lehet. Mocskos dolog, de ez van.”

Más hozzászóló
ezt másik oldalról közelítette meg. „Létezik az az orvosi réteg és az nem kevés, amelyiknek bármekkora összegre emelnék a fizetését, a hálapénzzel akkor is a többszörösét megkeresnék, megkeresik, és hülyék lennének lemondani havi milliós tételekről.” Az illető hozzátette azt is, hogy egy közepes város szülészetén 100 ezer fölött van egy szülés, és ez nem egy magánkórház elit osztálya, hanem egy mezei szülészeti osztály hatágyas kórtermekkel.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.