2017. április 22., szombat

BORSŐRMESTER ÚJJÁSZÜLETÉSE


SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2017.04.21.


1967.június 1-én jelent meg minden idők egyik legizgalmasabb rock-lemeze, amely magában hordozta a progresszív, az underground, a pszichedelikus és a szimfonikus rock csíráit, de megtalálható volt benne indiai ihletésű meditatív darab és az angol 20-as éveket idéző kuplé is. Új szintre emelte a hangszereléseket, a pop-rock kompozíciók szerkezetét és a szövegeket is, miközben elkészült az addigi legdrágább, és szereplői által legösszetettebb és legtalányosabb lemezborító is.

Az album 50 év után abszolút referencia. Számos mértékadó listán a műfaj number one-ja, sőt, azóta nem egyszer előfordult, hogy egy adott évtized legjobb lemezét hozzá hasonlították. Így például „a 80-as évek Borsőrmestere” a Cure Kiss Me, Kiss Me, Kiss Me-je, a 90-es éveké a Radiohead O.K. Computere volt. Bár mindkettő meghatározó mérföldkő a rock-zenében, igazi Borsőrmester csak egy volt, egy van és egy lesz: a Beatles Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Bandje.

Május 26-án jelenik meg újra az ikonikus album, multiformátumban, újrakeverve az eredeti szalagokból az első monomix alapján, amelynek producere a legendás George Martin, a Beatles hangmestere volt.

A tavaly márciusban elhunyt Sir George fia, Giles irányította most a hangmérnökök és restaurátorok csapatát. „Újra életre akartuk kelteni a lemezt, egyrészt a régi rajongók miatt, akik kívülről ismerik, másrészt az új nemzedékek miatt, akik még talán sohasem hallották. Ragaszkodtunk a mono változathoz, amit a Beatles kedvelt. Az eredeti szalagok fantasztikusak” – nyilatkozta...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.