2017. április 7., péntek

EGY HALÁLRA ÍTÉLT VÁDBESZÉDE

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Mészáros Marietta
2017.04.07.

Tisztelt Emberségi Bíróság! Nem vagyok ügyész, nem vagyok jártas sem a paragrafusok világában. Én csak egy kínhalálra ítélt magyar beteg vagyok. Csupán ez jogosít fel arra, hogy vádbeszédet mondjak.

Vádolom a mai magyar egészségügyet! A szervezetet, a rendszert, ezt a világot. Vádolom, mert legfőbb célja nem a beteg meggyógyítása. Vádolom esküszegéssel mindazokat, akik felelősek a mai magyar egészségügy lezülléséért.

Vádolom az egészségügyet, hogy a betegnek nincs gyógyszer, nincs ágy, a betegnek lassan semmiféle ellátás nem jár. Vagy ami jár, az nincs. Vádolom az egészségügyet, hogy hagyta magát kisemmizni, megcsalni, meglopni, rabszolgaságba hajtani. Vádolom a mai magyar egészségügyet, hogy embertelen a betegekkel és a dolgozókkal szemben egyaránt.

Vádolom a mai magyar egészségügyet, mert elüldözte a jó szakembereket. Vádolom a mai magyar egészségügyet, hogy az orvosaink, az ápolóink, a szociális gondozóink külföldön keresik a megélhetést, így nálunk csak a megszállottak és a hülyék maradnak. A betegnek meg nincs mindig választási lehetősége, általában a hülyét fogja ki. Szerencsés, ha a túlhajszolt, félholtra fáradt, megszállott orvos kezdi a gyógyítását, ugyanolyan félholtra hajszolt ápolókkal. Vagy éppen a hülyékkel.

Vádolom a mai magyar egészségügyet, mert már mindenkit maguk közé vesznek. Orvosi diplomát kaphat, betegek életéért felelhet az, aki szövegértési problémával küzd. Aki összekeveri a „nem bizonyítható”, a „nem kizárható”, az „egyértelmű”, a „bizonyítható” és a „kizárható” fogalmakat. Ez gombfoci-elméletben keverhető, de betegeknél, emberek életénél azért meggondolandó.

Vádolom a mai magyar egészségügyet, hogy nincs, egyáltalán nincs az orvosképzésben alkalmassági vizsgálat, vagy legalább az oktatók nem veszik figyelembe, ha valaki teljesen alkalmatlan felelősségteljes munkavégzésre. Szépen hangzik, ha otthon a fiatal azt mondja: azért lesz orvos, mert nagyon felemelő dolog másokat meggyógyítani. De valóban ezt is akarja? Valóban bírni fogja a rengeteg terhelést, a gyakran nehéz döntés meghozatalát? Vagy ha téved, hát téved, bocs, majd másképp csináljuk? Ha valaki nem tud felelősségteljesen dolgozni, gondolkodni, menjen el egy divatszalonba eladónak. Illatos, csilivili világ, ahol mindenki mosolyog, minden vevő fizet, mint a katonatiszt, és nincs abból probléma, ha a kék tollbokréta helyett a zöld boát adja a vevő kezébe. Ott elég, hogy bocs, majd mindjárt kicserélem. Ott lehet sírva mondani a tulajnak, hogy „de én azt csináltam, igazán”. Igen, ezért is vádolom a mai magyar egészségügyet: már mindenkit maguk közé vesznek, még a szatócsbolti segédet is.

Vádolom a mai magyar egészségügyet, mert nem alkalmaz elérhető gyógymódokat. Vádolom, hogy még mindig az évtizedekkel ezelőtti műszerek javítgatásával próbálnak eredményeket elérni. Vádolom a mai magyar egészségügyet a betegek kínjaiért, a hivatástudattal dolgozók szenvedéseiért.

Vádolom a mai magyar egészségügyet, hogy embereket kínok kínjára, elviselhetetlen kínhalálra ítél, értelmetlenül, ostobaságok miatt.

Végül vádolom az egészségügyi kormányzatot. Elsősorban a mait. Vádolom, mert fogalmuk nincs arról, mit is vezetnek. Vádolom őket, mert féltudással csak félrevezetnek mindenkit. Vádolom őket, mert nem is akarják tudni, mi folyik a mai magyar egészségügyben. Ők azt állítják, nincs itt semmi baj. Én azt állítom: az egészségügy az egyik olyan terület, ahol hatalmi szóval nem lehet eredményt elérni.

Vádolom a mai magyar egészségügyi kormányzatot, hogy elvette a betegek orvosválasztási jogát. Elméletben ugyan létezik, de a beteg nem élhet vele. Vádolom a mai magyar egészségügyi kormányzatot, hogy hatalmi szóval kijelöli a betegeknek az őt ellátó kórházat, csúcsintézménynek mondva azt, miközben jónéhányat magasan leköröznek a kis, rosszul finanszírozott, vidéki kórházak is. Vádolom a mai magyar egészségügyi kormányzatot, hogy a betegnek nincs más választása, mint elfogadni azt, akire kiszignálták, mint valami rodai ügyintézést. Vádolom a mai magyar egészségügyi kormányzatot, hogy a ki nem jelölt kórházak kénytelenek parancsot teljesíteni, és a beteget oda küldeni, ahova ők maguk nem mennének. Teljesíteni kell a parancsot, a kísérleti létszámot, különben jönnek a megvonások.

Vádolom a mai magyar egészségügyi kormányzatot a folytatólagosan elkövetett veszélyeztetésért...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.