2017. április 14., péntek

ERŐSÖDIK A NYOMÁS, HOGY AZ EURÓPAI NÉPPÁRT SZABADULJON MEG ORBÁN PÁRTJÁTÓL - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.04.14.


Time

Orbán Viktor Európa fekete bárányát csinálja Magyarországból. Így látja az Eurasia Csoport kockázatelemző cég vezérigazgatója. Ian Bremmer szerint a kormányfő győzelmet aratott a külföldi támogatást élvező intézmények és cégek fölött, amikor az Országgyűlés felhatalmazást adott neki a CEU bezárásához. A lépés segít még jobban megerősíteni a hatalmát, egyben beharangozhatja az egyetem végét. És hiába a megmozdulások, a kormányfő nem hajlandó visszakozni. A vonalhű média neki kedvezően számol be az eseményekről, az ellenzék nemigen tudja hallatni a hangját. A politikus azt is tudja, hogy az EU sokkal inkább a francia és a német választásokkal, a Brexittel és az orosz, illetve török bajokkal van elfoglalva. Ráadásul nem valószínű, hogy a Fehér Ház komoly neheztelését fejezné ki. Ám jó volna, ha a tüntetések nagyobbak és dühösebbek lennének, továbbá az uniós vezetők is elhatározhatnák, hogy megvédik a tanszabadságot. Nemzetközi multik ugyancsak csatlakozhatnának a harchoz.

A dolgok mai állása szerint Orbán fokozza a támadásokat a liberális ellenzék és annak nyugati szövetségesei ellen, ám ez azzal fenyeget, hogy veszélybe kerülnek az országban működő külföldi vállalkozások. Már a Parlament előtt van a civil-ellenes törvény, és ha nem fokozódik a nyomás a miniszterelnökre, akkor ez lesz a stratégiája a választásokig. Az erősödő csata megmutatja, mennyire elszántak az EU vezetői a szervezet megvédésére. Itt ugyanis egy politikus az integráció belül tapos a nyugati értékeken. A védekezés egyik módja lehet, hogy kizárják a Fideszt az Európai Néppártból. Ez esetben Brüsszel csökkentheti a magyarok uniós támogatását. Orbánnak villámgyorsan választania kellene aközött, hogy tiszteletben tartja-e a közös normákat, vagy inkább elveszti a tagsággal járó előnyöket.

New York Times/Reuters

Orbán Viktor már a választásokra kacsintgat a CEU-ellenes törvénnyel, ám az akkora tiltakozást váltott ki, hogy elképzelhető: ezúttal túl messzire ment. Mindenesetre az egyetemet a bezárás fenyegeti, de a bírálók szerint a jogszabály csupán egyetlen szelet, mert a hatalom szélesebb körben is le akar csapni az elégedetlenségre. A jobboldali-populista miniszterelnök már régóta kifogásolja a Soros által finanszírozott civil szervezetek munkáját. A felsőoktatási reformot ugyanakkor éles külföldi és hazai kritika érte, csak éppen a politikus 2010 óta gyakran erőt merített a konfrontációból. Az ellenfeleit, ideértve az EU-t, az NGO-kat és az IMF-et úgy állítja be, hogy azok az ország önállóságát fenyegetik. Idáig bevált a stratégia. Az Eurasia Csoport tanácsadó cég úgy látja, hogy a miniszterelnök politikai végjátékában a CEU jelentős akadályt képez - sok pénzével, nemzetközi tekintélyével és a liberális eszmék támogatásával. Ám a támadás egy átfogóbb Fidesz-kampány része a civil csoportok és alapítványok, mint liberális mumusok ellen, a választások közeledtével. Tóth Csaba a Republikon Intézet igazgatója szintén úgy látja, hogy a kormánypárt a saját szavazóit igyekszik befolyásolni, mindent jól kitervelt. Az viszont baj, ha Orbán nem veszi észre a hangulatváltást...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.