2017. április 12., szerda

ERŐSÖDIK A NYOMÁS ORBÁNRA, DE Ő NEM HAGYJA MAGÁT ZAVARTATNI - EGYELŐRE SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SATÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.04.12.


New York Times/Yahoo/Washington Post/AP

A német külügyi államtitkár értetlenségét fejezte ki a magyar nagykövetnek a felsőoktatási törvény és amiatt, hogy az a CEU ellen irányul. Michael Roth kiemelte: Magyarországon jelenleg sok olyasmi történik, ami nyugtalanítja Németországot. Azt érzékelik, hogy a magyar fél mind keményebb vonalat visz az EU-val és annak intézményeivel szemben. Közben a washingtoni Külügyminisztérium azt sürgeti, hogy a magyar kormány függessze fel felsőoktatási reform alkalmazását. A szóvivő szerint ajánlatos volna felülvizsgálni a parlamenti döntést és vitát kezdeni az egyetemmel, illetve más, érintett intézményekkel minden aggály tisztázására. A nyilatkozat úgy ítéli meg, hogy a jogszabályt szélesebb keretekben kell értelmezni, mert az befolyásolhatja más amerikai egyetemek működését is Magyarországon.

New York Times

Fokozódik a nyomás Magyarországra, miután az olyan törvényt fogadott el, amely végeredményben bezáratná a Közép-Európai Egyetemet. Megfigyelők szerint a lépés része a szabad véleménynyilvánítás joga ellen indított hadjáratnak, egyébiránt pedig az a célja, hogy újabb ellenséget kreáljon, ezúttal Soros György személyében, mivel ő Orbán Viktor szemében a globáltőke befolyását testesíti meg. Lőke András a Transparency Internationaltől úgy látja, hogy a hatalom egyetlen sikertörténetet tud felmutatni, a kerítés megépítését, mert az emberek azt szeretik, hogy nem jönnek a migránsok. Ami pedig az illiberális rendszert illeti, az természetes ellenségének tekinti a liberálist, főleg ha azokat olyan alapítványok támogatják, amelyet a Fidesz nem ellenőriz. Szelényi Zsuzsa (Együtt) azt mondja, hogy a kabinet az utóbbi két évben összeesküvési elméletet gyártott, az állítva, hogy Soros az egész világon érvényesíti befolyását.

Az ENSZ szólásszabadság ügyében illetékes jelentéstevője úgy nyilatkozott, hogy a magyar jogszabály nagy valószínűséggel sérti a tanszabadság elveit. Hasonlóképpen vélekedik budapesti látogatása után az amerikai helyettes államtitkár. A Bizottság ma tárgyal az ügyről, de várhatóan megvitatja azt is, hogy a magyar kormány korlátozni igyekszik az EU illetékességét pl. a bevándorlásban és a gazdaságban. Az EMMI azt közölte Palkovics László brüsszeli látogatását követően, hogy az unió remélhetőleg nem segíti Soros megtévesztő kampányát és képes lesz objektív véleményt alkotni. Orbánt közben a jelek szerint nem rendítik meg a bírálatok. Hívei változatlanul megvetően nyilatkoznak az üzletemberről...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.