2017. április 29., szombat

ÉVEK ÓTA TOPTÉMA A KENŐPÉNZES SZTORIK KÖZÖTT A JOGSI MEGSZERZÉSE EGY KIS RÁSEGÍTÉSSEL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Csikász Brigitta
2017.04.28.


„Olyan oktatót keresek, aki hajlandó megoldani 100 százalékosan „sikeres” vizsgát. :)” Ezt az Index fórumára írta be egy olvasó nemrégiben. Az, hogy a jogsi megszerzéséért kell-e fizetni vagy sem, rendszeresen újra és újra előkerül, idén is számos hozzászólást írtak be különböző lapok fórumain ezzel a témával kapcsolatban.

A bejegyzések igen változatosak, és akad köztük olyan is, aki a becsületes oktatók és vizsgáztatók védelmére kelt, mondván, hogy róluk soha nem szólnak a hírek. A hozzászólók többsége azért arról számolt be, hogy többször megbuktatták a vizsgán, így annak újra és újra neki kellett futnia, ami természetesen újabb tízezrekbe fájt nekik.

Oktatók és vizsgáztatók egyaránt azt állították néhány hónappal ezelőtt a 24.hu-nak, hogy a vizsgák igen is megvásárolhatóak. Ráadásul az ellenőrzések nem következetesek és szigorúak, illetve főleg vidéken mindenki mindenkit ismer. A lapnak név nélkül nyilatkozó oktató alapvető problémának tartotta, hogy amikor valaki volán mögé szeretne ülni, azt mondja, hogy elmegy megszerezni a jogsit, nem pedig azt, hogy meg fog tanulni vezetni. Vagyis a pluszpénzért könnyebben megszerezhető jogsi él az emberek fejében.

Miről számolt be az oktató? Sokan szerették volna megvenni a vizsgát, de előfordult, hogy egy szülő akarta pénzzel elintézni a gyereknek a jogsit. Az oktatók a pénzükért nem adták le a tanulóknak a gyakorlati órákat, enélkül küldték őket vizsgázni. Nagy kategóriáknál (teherautó, busz) sűrűn előfordul, hogy a tanulók nem vezethetik le a kötelező órákat. Az illető persze csak a kötelező óraszám levezetésének aláírása után mehetett vizsgára.

Nem elég, hogy gyakran nem adják le a kötelező óraszámot, hanem, ha megbukik a tanuló, beszedik tőle a pótórák és a pótvizsga díját, plusz bevethetik a kenőpénzt is. Elvileg véletlenszerűen dől el, melyik oktató melyik vizsgáztatóhoz kerül, de könnyen meg lehet hekkelni a rendszert...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.