2017. április 27., csütörtök

EZ MENTHET MEG TÖBB TÍZEZER ADÓST


AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.04.26.


Májusban kerülhet napirendre a magáncsőd szabályozásának változtatása. Kiiktathatják a vagyonfelügyelőket a rendszerből, a mostani bonyolult dokumentáció tulajdonképpen egy önbevallássá egyszerűsödhetne – tudta meg az Azénpénzem.hu. A Nemzeti Eszközkezelőnél is várhatók változások, de ennek előkészítése még meglehetősen kezdeti szakaszban van.

Jelenleg 135 ezer lakáshiteles nem törleszti legalább három hónapja hitelét – mondta el Bodzási Balázs, az igazságügyi minisztérium (IM) helyettes államtitkára a Portfolió Hitelezés 2017 konferenciáján. Közülük 15 ezren legalább két jelzáloghitelük részleteit nem fizetik. A hátralékos adósok egyébként is átlagosan két kölcsönt cipelnek, esetenként egy embernek hatféle hitele is akad.

Alighanem ez is közrejátszhat abban, hogy a magáncsőd intézménye a jelenlegi formájában megbukott. Az eljárásra azoknak van ugyanis egyáltalán esélye, akiknek van egy úgynevezett főhitelezője (praktikusan, akik egyetlen lakáshitelt nem tudnak fizetni). Ők kaphatnak 2015 ősze óta törlesztési támogatást is az államtól. A magáncsődbe mindenesetre eddig Bodzási szerint mintegy hétszázan léptek be (az idén február elsejéig – mint arra a lakásárverések szabályozásának átalakítása kapcsán kitértünk – 659 alkalommal jelentettek csődöt adóssággal küzdő magánszemélyek)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.