2017. április 18., kedd

"FIZESSENEK A GAZDAGOK!" - POPULIZMUS, VAGY KOMOLYAN VEHETŐ POLITIKAI IRÁNY?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2017.04.18.


Az utóbbi hónapokban mind a baloldal, mind pedig a Jobbik olyan javaslatokkal állt elő, amelyek a legvagyonosabb társadalmi rétegeteket adóztatnák meg. A „fizessenek a gazdagok” szlogen nem 2017 politikai terméke, hiszen már a 2010-es kormányváltás előtt is megpróbálkozott a Bajnai-kormány a vagyonadó bevezetésével, ez azonban elvérzett az Alkotmánybíróság előtt. 

Az adórendszer kialakítása során mindig is az egyik legnagyobb dilemmát az igazságosság kérdése jelentette. Ezt a legtöbb országban progresszív jövedelemadóval és vagyonadóval oldják meg. A politikai pártok között azonban sosem volt egyetértés abban, hogy kiket, és milyen mértékben kell megadóztatni: a balliberális oldalon a szolidaritást tartják fontosnak, míg jobboldalon úgy gondolják, a vagyonosabbak megadóztatása bünteti a tehetséget.

Magyarországon 2010 után az adórendszert úgy alakították át, hogy az inkább a vagyonosabbaknak kedvezett, a kieső bevételeket pedig különadók útján próbálta meg kitermelni a kormány. Ezek egy része azonban elvérzett az Európai Bizottság előtt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.