2017. április 19., szerda

FOGYTÁN AZ EURÓPAI UNIÓ TÜRELME A MAGYAR KORMÁNNYAL SZEMBEN - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Kárpáti János
2017.04.19.


Fogytán az Európai Unió türelme a magyar kormánnyal szemben a Politico című amerikai hírportál Brüsszelben szerkesztett európai kiadásának egyik írása szerint, amely öt lehetséges módját veszi sorra annak, miként tudhatna hatékony üzenetet küldeni az EU Orbán Viktor miniszterelnöknek.

A cikk szerzői - a Brüsszel és Budapest közötti vitás kérdéseket áttekintve – kiemelik, hogy a felsőoktatási törvény módosítása a bírálók szerint a Soros György által támogatott CEU bezárására irányul, hogy Orbán nem hajlandó részt venni az unió jogilag kötelező érvényű menekült-áthelyezési mechanizmusában, hogy a kormány Állítsuk meg Brüsszelt! jelmondattal terjeszti kérdőívét, valamint, hogy kampányt folytatnak a külföldi alapítású nem kormányzati szervezetek ellen. A magyar kormány emellett olyan menedékjogi szabályokat vezetett be, amelyek a menedékkérők automatikus őrizetbe vételét írják elő. A szerzők kiemelték, hogy ezek ugyanakkor csak a legutóbbi példái a magyar "különutasságnak", amit jól mutat az is, hogy Magyarországgal szemben 66 kötelezettségszegési eljárás van folyamatban.

A Politico a lehetséges európai lépések közt elsőként azt jelöli meg, hogy a Fideszt kizárhatják vagy tagságát felfüggeszthetik az Európai Néppártban. Ez azonban – véli a hírportál - nem állna érdekében a pártcsaládnak, bizonyos ügyekben ugyanis szükség lehet a fideszes európai parlamenti képviselők szavazatára. A második lehetőséget a kötelezettségszegési eljárások indítása és "felpörgetése" jelenti, ami viszont nehezítené azt, hogy megállapodást tudjanak elérni az uniós menekültügyi szabályok reformját illetően.

Harmadikként elképzelhető az úgynevezett jogállamisági mechanizmus megindítása, amely elméletileg végső soron akár Magyarország szavazati jogának a felfüggesztéséhez is vezethetne, azonban az Európai Bizottság vonakodik ezt megtenni, mivel Budapest - Varsóval ellentétben - kész a párbeszédre. A szankciókhoz ráadásul a tagállamok egyhangú döntésére lenne szükség, amit rendkívül nehéz lenne elérni - írja a hírportál.
A negyedik opció a költségvetési források csökkentése, ugyanis az uniós pénzek rendkívül fontosak Magyarország számára. A büdzsére vonatkozó szabályok módosítása azonban lehetetlen lenne 2020 előtt. 

Az utolsó lehetőséget független szakértői bizottság felállítása jelentené a hírportál szerint egy új ellenőrzési mechanizmus keretében, amely évente országspecifikus ajánlásokat fogalmazna meg a tagállamok számára. Ehhez azonban megint csak meg kellene előbb nyerni a Tanácsban képviselt uniós tagországok kellő mértékű támogatását...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.